favorit

Snowden u užem izboru za Nobelovu nagradu za mir

Kultura / Flash | 01. 02. 2016. u 16:43 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Edvard Snowden, zvizdač koji je objavio povjerljive dokumente i time obznanio programe nadgledanja vlada SAD i Velike Britanije, bit c´e među favoritima za osvajanje Nobelove nagrade za mir 2016. godine, objavio je Istraživački institut za mir u Oslu.

Istraživački institut za mir u Oslu (PRIO) u Norveškoj bivšeg američkog obavještajca, a sada zviždača Edwarda Snowdena vidi na vrhu liste kandidata za Nobelovu nagradu za mir, objavila je ova nezavisna institucija.

''Direktor PRIO Christian Berg Harpviken je danas objavio svoje prve spekulacije o favoritima za Nobelovu nagradu za mir 2016. godine, kako bi se podudario sa krajnjim rokom nominacija Nobelovog odbora“, navodi se u priopćenju za medije.

Snowden se tako pridružio šefovima energetike Amerike i Irana, Ernestu Monicu i Aliju Akbaru Salehiju, predsjedniku Kolumbije Huanu Manuelu Santosu i lideru gerile FARK Timoleonu Himanezu, antikorupcijskim dužnosnicima iz Guatemale, kao i aktivistima protiv seksualnog nasilja iz Demokratske Republike Kongo.

Krajnji rok za objavljivanje nominacija na osnovu kojih norveški Nobelov odbor donosi odluku je 1. veljača. Pobjednik bi trebalo biti proglašen 14. listopada.

Snowden, koji je objavio povjerljive dokumente, čime je objavio programe nadgledanja vlada SAD i Velike Britanije, bio je nominiran za ovu nagradu 2013. Primio je takozvanu Alternativnu Nobelovu nagradu 2014.

Zviždač je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za špijunažu, a trenutno se nalazi u Rusiji, gdje ima privremeni azil, prenosi Sputnik.

Kopirati
Drag cursor here to close