kraj jedne ere

Smrt Maje Pliseckajeve: Najslavnija ruska plesačica preminula u 89. godini

Kultura / Flash | 04. 05. 2015. u 08:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od najslavnijih ruskih plesačica, Maja Pliseckaja, preminula je od srčanog udara u Njemačkoj u 89. godini.

‘’Njezin suprug, (skladatelj) Rodion Ščedrin, upravo me nazvao. Ona je preminula od teškog srčanog udara’’, njemački liječnici dali su sve od sebe, ali je nisu mogli spasiti’’, izjavio je generalni direktor Boljšoj teatra Vladimir Ourin novinskoj agenciji Tass. Dok su posljednji pozdravi pristizali širom svijeta, ruski premijer Dmitrij Medvdev nazvao ju je "genijem" i njenu smrt "krajem jedne ere".

Poznata kao superiorni i tehnički i dramski izvođač, Pliseckaja je bila u vrhu ruskog baleta više od pet desetljeća, povlačeći se tek u 1990., u 65 godini života. Rođena u uglednoj ruskoj židovskoj umjetničkoj obitelji, Maja je svjedočila uhićenju svojih roditelja i ubojstvu njezinog oca pod montiranim optužbama tijekom Staljinovih čistki u 1930-im godinama.

Ona je primljena u Boljšoj teatar u 18. godini života i uskoro je postala jedna od njegovih zvijezda. Ona je, međutim, ostvarila međunarodnu slavu kada joj je zabranu na putovanja po svijetu osobno ukinuo Nikita Hruščov 1959., godinu dana prije nego što je postala primabalerina Boljšoja.

Dok je putovala širom svijeta, izvodeći svoj čuveni komad "Umirući labud" i vodeće dijelove "Labudovog jezera", "Spartaka" i "Uspavane ljepotice", ona je postala sinonim za sovjetski balet, koji je doživljavao procvat. Kako su odmicale sedamdesete i osamdesete godine prošlog stoljeća, Pliseckaja je postajala sve slavnija zahvaljujući svojoj dugovječnosti, nepromijenjenoj silueti i gracioznosti pokreta.

U 1983. ona je postala prva sovjetska zvijezda kojoj je omogućeno da radi u zapadnim plesnim grupama a da nije prebjegla, kada je postala umjetnički direktor rimskog Opernog baleta. Od 1990-ih provodila je vrijeme između Rusije i Europe, kao partnerica Rodiona Ščedrina, pijanističkog virtuoza i svjetski priznatog skladatelja.

Uprkos tome što su bili u braku više od 50 godina, Pliseckaja s njim nikada nije imala djece, rekavši da "ako moram birati između karijere i brige o djeci, izabrala sam prvo, što je moj suprug svim srcem prihvatio".

Kopirati
Drag cursor here to close