Dani matice hrvatske

Skalpel kaosa Gorana Matovića u Mostaru

Kultura / Flash | 22. 04. 2016. u 07:20 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu Mostarskog proljeća 2016. – XVIII. dana Matice hrvatske, u Galeriji kraljice Katarine, u subotu 23. travnja u 20 sati, održat će se scensko događanje pod nazivom - Skalpel kaosa (Goran Matović govori Krležu i Ujevića).

U okviru scenskog događanja Skalpel kaosa Goran Matović, najistaknutiji zagovornik Krležinog i Ujevićevog teatra, spaja dva pisca, dva univerzuma, dva svijeta, dvije poetike, dva antipoda… Pisci koji su označili 20. stoljeće, nisu se podnosili. Goran Matović svojim monološkim umijećem, koji predstavlja cijeli dramski događaj, spaja fragmente Krleže i Ujevića u jedinstvenu ispovijest.

Odnos Krleža-Ujević zanimljiv je neovisno o očitovanjima jednoga pisca o drugome. Golem je animozitet. Povijest hrvatske književnosti povijest je negacije onog drugog. Nema susreta, nema dijaloga. Same konfrontacije.

Scenski događaj Skalpel kaosa spajanja dva velikana i uspostavlja njihov imaginarni dijalog. Goran Matović ostvario je dvadesetak susreta s Krležom i svjedoči iz blizine o ovom kompleksnom odnosu. Scenska montaža Skalpel kaosa izraz je odanosti Krleži i Ujeviću koji su u Matoviću dobio vjerodostojnog tumača.

akademik Zvonimir Mrkonjić
tonski zapisi: razgovora Krleža –Matvejević
film: Posveta Tinu i Arsenu

Krleža/ Matović
Goran Matović sustavno radi na projektu Krleža (Festival Miroslav Krleža, projekt Centra Miroslav Krleža, Vizija Centra 2016.- 2025, Niko me neće – putovanje kroz Krležin Zagreb na dan smrti velikoga pisca 29. 12.), Sjećanje Krležinih suvremenika, edukativni programi Balade i Šetnja kroz Krležin stan te dvadesetak različitih programa građenima po temama i motivima iz Krležina opusa.

Ujević/ Matović
Goran Matović do sada je odigrao "San i ludilo" samostalno ili u suradnji s Arsenom Dedićem preko 1500 puta. Bio je scenarist i protagonist filmova "Tinov povratak u Vrgorac" (režija Petar Krelja) i "Pariški Tin" (autor G.M.). Monografska knjiga "San i ludilo" (akademika Zvonimira Mrkonjića) posvećena je njegovoj interpretaciji Ujevića. Autor je projekata Gradovi Tina Ujevića, festivala S Tinom u Vrgorcu , Sjećanje na Tina te desetak različitih programa zasnovanih na Ujevićevu djelu.

Ulaz je slobodan.

Kopirati
Drag cursor here to close