Modernizacija

Sjećanje na Andrića i Nobela: Na Drini ćuprija uskoro u digitalnom izdanju

Kultura / Flash | 09. 12. 2015. u 14:09 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, uz podršku veleposlanstva Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini i Fondacije za zaštitu povijesnog naslijeđa je započeo sa projektom '55 godina Nobelove nagrade Ivi Andriću – 55 godina Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine' koji uključuje i digitalizaciju originalnog rukopisa 'Na Drini Ćuprija', nobelovca Ive Andrića.

Tom prilikom, Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH je istaknula: "Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, zahvaljujući veleposlanstvu Kraljevine Norveške, po prvi put u 55 godina postojanja ima priliku u stalnoj postavci izložiti najvrijednije eksponate o kojima brine više od pola stoljeća.

Radi se o ulaganju u dvije najvažnije oblasti za razvoj Muzeja: očuvanje baštine i njena prezentacija. Poseban dio projekta zauzima digitalizacija rukopisa romana 'Na Drini ćuprija'. Zahvaljujući Fondaciji za očuvanje povijesnog naslijeđa, konačno imamo priliku objaviti ovaj rukopis u digitalnoj formi, te tako otvoriti vrata internacionalnoj suradnji sa institucijama koje brinu o književnoj baštini našega jezika".

Prisutne je pozdravila i veleposlanica Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini, Njena ekselencija Vibeke Lilloe: "Institucije kulture od državnog značaja u Bosni i Hercegovini značajne su jer vode brigu o nacionalnom blagu zemlje, zbog toga smatram da njima treba posvetiti posebnu pažnju. Želim sve najbolje ovom Muzeju, želim da uspije, želim da napreduje zajedno sa partnerima i radujem se događajima u lipnju!"

"Bez obzira na proteklo vrijeme i događaje, neke stvari ne smiju pasti u zaborav. Zaborav donosi neznanje, a ono ne može biti glasnik dobrih vijesti. Stoga se mi borimo digitalizacijom protiv zaborava da bismo osim akademskoj, omogućili i široj javnosti i generacijama koje dolaze da uče i saznaju kako o svojoj tako i tuđim povijestima i time grade čvrst temelj svoje budućnosti", rekao je dr. James Lyon, povjesničar i osnivač Fondacije za zaštitu povijesnog naslijeđa ističući važnost uvođenja digitalnih izdanja u rad suvremenih muzeja.

On je dodao: "Digitalni formati moraju postati standard u akademskim i obrazovnim institucijama i Fondacija upravo radi na omasovljenju istih uz pomoć partnera vizionara, Muzeja Književnosti i veleposlanstva Norveške i podršku Sarajevske Pivare".

Dr. Damir Arsenijević, urednik digitalnog izdanja rukopisa romana 'Na Drini ćuprija' je rekao: "Radi se o prvom u nizu digitalnih izdanja Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. Digitalizacija uvodi pojmove tradicije i baštine na novu razinu, pogotovo kad se radi o akademskom izučavanju povijesti.

Ovo je način da demokratiziramo pristup znanju, a muzeji širom svijeta postoje upravo sa misijom da tumače znanja iz prošlosti". Prva faza projekta, digitalizacija originalnog rukopisa 'Na Drini Ćuprija' će biti završena do kraja veljače 2016., priopćeno je iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close