Boračko jezero

Sjajan kulturni vikend na Ognjištu Herzegovina lodges

Kultura / Flash | 23. 08. 2016. u 07:22 Goga Prevljak-Sarić

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pri kraju Kulturnog ljeta u Herzegovina lodges na Boračkom jezeru mnogobrojna publika je prošlog vikenda na ovom prelijepom mjestu mogla uživati u dva izuzetna umjetnička događaja.

Prvo je u subotu, 20. kolovoza, na Jezeru gostovala ugledna bosanskohercegovačka književnica Jasna Šamić, da bi već sutradan, u nedjelju, na istom mjestu sjajan koncert održao virtuoz na (klasičnoj) harmonici Nihad Hrustanbegović.

Jasna Šamić (Sarajevo, 1949), naša poznata spisateljica, prevoditeljica i orijentalistica, autorica je na više stranih jezika prevedenih tridesetak knjiga proze i poezije, dramskih tekstova i eseja. Specijalnost su joj turski jezik i književnost, ali prevodi i sa arapskog, perzijskog, francuskog, engleskog i talijanskog jezika. Odličan je poznavatelj islamske mistike (sufizam), bavi se i pitanjima slobode žene (i) u islamskom svijetu. Predavala je na univerzitetima u Parizu, Strazburu, Utrehtu, Grenoblu i Briselu. Živi i radi u Parizu.

Večer u Lodges je počela projekcijom dokumentarnog filma ''Pariz- Sarajevo 1900'', koji je snimljen povodom 100-te godišnjice postavljanja BiH - paviljona na sajmu u Parizu. Nakon filma moderator večeri Elmir Prevljak je sa Šamićevom pričao o njenom bogatom književnom radu, sufizmu, položaju žene u arapskom svijetu, odnosu države prema umjetnicima i drugim temama. U razgovor se uključila i brojna publika, pokazujući time izuzetnu zainteresiranost za rad jedne od naših najsvestranijih i najplodnijih književnica.

Dan nakon toga, na Ognjištu Lodges je održan po mnogo čemu neobičan koncert međunarodno poznatog i priznatog akordeonista Nihada Hrustanbegovića. On je tom prilikom na harmonici odsvirao Vivaldijeva Četiri godišnja doba.

Svojevrstan kuriozitet u vezi s ovom izvedbom je da je Hrustanbegović prvi glazbenik na svijetu koji je na tom instrumentu izveo kompletno ovo Vivaldijevo djelo. Njegovu izvedbu podržala je glazbena kuća Zefir Records, koja je prošle godine objavila i cd s ovom glazbom.

Nihad Hrustanbegović (Bijeljina, 1973) se počeo glazbeno školovati u rodnom gradu u 9. godini života, što je kasnije nastavio u Muzičkoj gimnaziji u Tuzli. Već tada je primijećen i više puta nagrađivan njegov izraziti talent.

Zbog rata u domovini Hrustanbegović 1994. odlazi u Nizozemsku, gdje nastavlja i produbljuje svoje glazbeno znanje i obrazovanje. Značajno je njegovo sudjelovanje u Europskom projektu za novu glazbu za harmoniku i performans, interaktivnom programu za studente harmonike.

Nihad Hrustanbegović je u karijeri već surađivao s glazbenicima poput Al Di Meole, Grace Jones, Mozes Rosenbergom i mnogim drugima.

Te večeri na Ognjištu Herzegovina lodges na Boračkom jezeru Hrustanbegović je, kao pred najzahtjevnijim auditorijem, s puno poleta odsvirao čuveno Vivaldijevo djelo i tako se pokazao kao vrhunski profesionalac koji s jednakom ozbiljnošću nastupa i na velikim, ali i na, uvjetno rečeno, manjim koncertima. Ovo je bio njegov prvi nastup u BiH nakon nekoliko godina i balkanska premijera ovog, od strane kritike i publike odlično ocijenjenog djela. Koncert u trajanju od 50 minuta je odsviran unplugged, ''bez struje'', što kod umjetnika svakako zahtjeva još veći trud i koncentraciju nego kad je u pitanju ozvučeni nastup. Hrustanbegović je oduševljenu publiku ''na bisu'' nagradio lucidnom interpretacijom nekoliko sevdalinki i poznatih džez numera.

U nastavku male bh. turneje za nekoliko dana  slijedi Hrustanbegovićev koncert u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close