Franjevačka galerija

Široki Brijeg: Otvorena izložba – hommage fra Jozi Pejiću

Kultura / Flash | 18. 07. 2016. u 21:44 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić otvorio je u ponedjeljak navečer izložbu ''Radost zahvalnosti'' u prepunoj Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu.

Izložba je organizirana na poticaj vodstva Matice hrvatske – Ogranak Mostar kao hommage fra Jozi Pejiću, jednom od osnivača spomenute galerije.

Prije samog čina otvaranja, nazočnima su se obratili gvardijan Franjevačkog samostana u Širokom Brijegu fra Tomislav Puljić, fra Petar Krasić, rektorica Sveučilišta u Mostaru i predsjednica mostarskog ogranka Matice hrvatske te dopisna članica ANU BiH Ljerka Ostojić, akademici Mladen Bevanda i Josip Muselimović te voditelj Franjevačke galerije fra Vendelin Karačić.

O samoj izložbi govorio je Josip Mijić, a u glazbenom programu nastupila je Klapa Bratovština.

Posjetitelji izložbe mogu vidjeti dio slika, crteža i grafika što ih je s ispisanim posvetama dobivao za svoj imendan pokojni fra Jozo Pejić.

Izložba će biti otvorena do 31. srpnja 2016. godine. Prije izložbe, u crkvi Uznesenja BDM u Širokom Brijegu služena je sveta misa, a zatim i molitva na grobu fra Joze Pejića.

Fra Jozo Pejić rođen je 1. studenog 1935. u Sovićima, općina Grude. Studij teologije završio je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i zaređen je za svećenika 1963. godine. Fra Jozo Pejić bio je suosnivač Franjevačke galerije u Širokom Brijegu i njezin voditelj sve do smrti te suosnivač i ravnatelj Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Umro je 27. prosinca 2014. ?godine.

Kopirati
Drag cursor here to close