'San ljetne noći'

Shakespeare u Mostaru

Kultura / Flash | 10. 04. 2017. u 11:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komedija "San ljetne noći" bit će izvedena 14. travnja s početkom u 20 sati na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar.

Komedija "San ljetne noći" Narodnog pozorišta Mostar, u podnaslovu "Šekspir na deponiji" (izvorno A Midsummer Night's Dream; 1594. godina), rađena je prema istoimenom djelu najpoznatijeg i najizvođenijeg dramskog pisca u povijesti svijeta Williama Shakespearea.

Režiju predstave potpisuje beogradski redatelj Erol Kadić, a u predstavi igraju Ajla Hamzić, Maja Zećo, Amela Kreso, Šerif Aljić, Jasmin Krpo, Saša Oručević, Goran Lozo, Emir Spahić, Vedran Vilogorac, Mirsad Elezi i Emir Sejfić.

Neobičnost ove predstave jeste što se radnja zapravo dešava na deponiji te što su akteri beskućnici koji pokušavaju na scenu postaviti jedno od najzahtjevnijih Shakespeareovih djela.

"To je grupa pojedinaca koji individualno ne znače ništa, ali koji zajedno stvaraju san. U vremenu u kojem se ljudi stalno bore protiv nečega umjesto za nešto, postavlja se pitanje – što je ono što ljude ujedinjuje; što je potrebno da bi se vratila ljudskost društvu u kojem je ona ostala samo u tragovima; što je ono što vraća entuzijazam, podstiče slatku euforiju, rađa novu nadu; što je to što nas drži nasmijanima, što ljude okreće ljudima, što ih mijenja i povezuje", zapisao je o predstavi redatelj Erol Kadić.

Poznato je da se Shakespeare bavio glumom, pisao pjesme i drame, pri čemu je pokazao jednaki talent za tragediju i komediju. Njegova djela su prevedena na sve jezike svijeta, a njegovi su stihovi najcitiraniji od svih autora u povijesti književnosti.

Cijena ulaznice za "San ljetne noći" iznosi 7 KM, odnosno 3,50 KM s popustom za učenike, studente i umirovljenike.

Kopirati
Drag cursor here to close