Zagreb 40-ih

'Šetnja Zagrebom dokonog purgera' u Tuzli

Kultura / Flash | 25. 09. 2014. u 06:06 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Šetnja Zagrebom dokonog purgera'' ili Zagreb na starim fotografijama Državnog arhiva u Zagrebu naziv je izložbe autorice Ivane Prgin koja je večeras otvorena na galeriji hotela Tuzla.

''Tema ove izložbe je Zagreb, koja je inspirirana istoimenim prilogom koji je izlazio u Reviji Zagreb početkom četrdesetih godina prošlog stoljeća. Fotografije čije su replike predstavljene na ovoj izložbi obuhvaćaju razdoblje od druge polovine 19. pa do kraja prve polovine 20. stoljeća. Naš imaginarni dokoni purger nudi šetnju kroz vrijeme i prostor'', rekla je autorica.

Najstariji izloženi uzorci prikazuju Zagreb neposredno pred veliki potres koji je 1880. godine zadesio grad i nepovratno izmijenio njegovo lice. Iako je šteta velika, grad se brzo oporavio, postupno se počeo mijenjati i širiti donjogradskim nizinama. Taj rast i razvoj grada do kraja prve polovine 20. stoljeća zabilježili su brojni poznati, ali i nepoznati zagrebački fotografi. Njihovu bogatu fotografsku baštinu Državni arhiv u Zagrebu čuva u svojoj Zbirci fotografija i Zbirci Ivana Ulčnika, ali je zastupljena i u brojnim drugim fondovima.

''Od svog otkrića 1839., pa do danas, fotografije su nezaobilazne u bilježenju događaja i prostora. Važan su dio arhivskog gradiva, te nužne za uspostavu vizualne komunikacije s prošlošću, a naše predodžbe o proteklim vremenima obogaćuju novim spoznajama'', kazala je Prgin.

Izložbu, koja se održava pred 27. međunarodno savjetovanje 'Arhivska praksa 2014.', otvorio je Njegova ekselencija Ivan Bandić, konzul Republike Hrvatske u Tuzli.

Kopirati
Drag cursor here to close