Turneja po Hercegovini

Sedlar: Filmom o Jasenovcu smo željeli revidirati laž

Kultura / Flash | 22. 05. 2016. u 18:41 I.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Širokobriješkom promocijom dokumentarnog filma „Jasenovac – istina“, hrvatskog redatelja Jakova Sedlara, okončana je trodnevna turneju po Hercegovini filma koji od svoga premijernog prikazivanja izaziva brojne kontroverze. S druge strane, autor filma i njegovi promotori ističu kako „film sublimira različita istraživanja i donosi najpotpuniju istinu o jasenovačkom logoru u razdoblju od 1941.-1951. godine“.

Za organizaciju promocije filma po Hercegovini zaslužni su Odjel HNS-a BiH za Drugi svjetski i Domovinski rat, Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH, kao i brojne braniteljske udruge proistekle iz Domovinskog rata.

- Film je doista zanimljiv i ovakvi projekti su nam potrebni. U njemu je izložen kratki pregled hrvatske povijesti u zadnjih stotinjak godina. Pripadam generaciji koja je čula i učila svašta o događanjima i žrtvama u Jasenovcu. I do danas nitko nije dokazao to što smo učili u školi. Srećom, rođen sam u obitelji koja je imala svoju priču, svoju istinu. Dobro bi bilo da mladi pogledaju ovaj film, poručio je gradonačelnik Miro Kraljević, domaćin širokobriješke promocije Sedlarova filma.

Ilko Barbarić, moderator promocije filma, predstavio je Sedlara kao čovjeka s intelektualnom znatiželjom i izrazitim autorskim nervom jer se usudio ući u jedan prilično mističan i mistificiran prostor istraživanja, koji je u svome istraživanju, pored poznate metodologije istraživačke djelatnosti, uveo novi patent metodologije – „kako se snađete“.

- Sedlar na sebi svojstven način, kroz jedan dobar narativ, ovim filmom skida anatemu s hrvatskog naroda. Upornim, kvalitetnim i dosljednim držanjem konteksta, Sedlar je obuhvatio cijeli sto godina na jedan dobar način s naznakom onih najvažnijih događaja koji vode k tome što se dogodilo. U filmu je prikazano kako logor u Jasenovcu nije bio samo endehaovski nego i partizanski o kojem se najprije nije smjelo govoriti, a ako se i danas nešto kaže, to je onda blasfemija, istaknuo je Barbarić.

Sam autor promoviranog filma istaknuo je kako je isti plod dvanaestogodišnjeg rada sa strašću i željom da se ova priča donese u javnost. Na ovaj pothvat, kako je istaknuo, nagnala ga je priča o brojkama stradalih s kojima se manipulira u javnosti, ali i činjenica da je zadnji film o Jasenovcu napravljen 1979. godine.

- To je strahotna činjenica, posebice jer je Jasenovac velika hrvatska tema, tragična i traumatična, i nikada do kraja istražena. U filmu sam donio sve brojke o broju stradalih i nisam se opredijelio za neki od brojeva koji se pojavljuju u javnosti iz razloga što nemam pouzdane podatke, rekao je Sedlar i dodao kako se manipuliranjem brojkama o Jasenovcu od strane velikosrpske i velikojugoslavenske politike željelo nametnuti krimen hrvatskom narodu kao genocidnom koji nema pravo na svoju državu.
Osim toga, naveo je kako su se jugoslavenske vlasti na tim brojkama željele i financijski okoristiti s ciljem izvlačenja novaca od Njemačke za ubijene ljude tijekom II. svjetskog rata.

- Apologeti jugoslavenstva ne mogu se pomiriti s činjenicom da su i partizani i komunisti ubijali. Nema razloga ne kazati istinu. Film ne revidira činjenicu da se u Jasenovcu dogodio zločin, niti išta prešućuje. Željeli smo prikazati najveću istinu do koje smo mogli doći i nadi da se revidira sve ono što je laž, zaključio je Sedlar.

Kopirati
Drag cursor here to close