Bio je lijep i sunčan dan

Sarajevski ratni teatar u ponedjeljak večer u Narodnom pozorištu Mostar

Kultura / Flash | 13. 05. 2016. u 07:12 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru manifestacije Dani mevluda i zikra 2016 u ponedjeljak 16.5.2016. biće odigrana predstava Sarajevskog ratnog teatra pod nazivom „Bio je lijep i sunčan dan“.

Riječ je o dokumentarnoj teatarskoj predstavi baziranoj na zapisanim sjećanjima 78 građanki i građana Sarajeva na 2. svibanj 1992. godine. Nastala je po istoimenoj knjizi koja je, zapravo, kolekcija priča, zapisa i fotografija inspiriranih jednim jedinim danom opsade koji se smatra prvim od 1395 dana opsade grada Sarajeva. Drugi svibanj 1992. je datum koji je najjasnije ostao sačuvan u memoriji građana koji su preživjeli opsadu grada.

Namjera knjige nije bila praviti povijesnu rekonstrukciju onoga što se događalo, već rekonstruirati emotivna stanja ljudi vezanih za taj dan. Među onim koji su objavili svoja sjećanja u ovoj knjizi podjednako su zastupljeni mladi i stari, muškarci i žene, borci, policajci, vatrogasci, novinari i novinarke, glumci i glumice, redatelji/ce, domaćice…

Predstava od svih tih sjećanja slaže mozaik lijepog proljetnog dana koji će zauvijek promijeniti živote građana Sarajeva.

Predstava je realizirana kao koprodukcija između Sarajevskog ratnog teatra i Festivala MESS, a u okviru Švicarskog kulturnog programa Zapadnog Balkana -“Network for Participative Cultures ofRemembrance” .

Predstava će biti odigrana u Narodnom pozorištu Mostar s početkom u 20:30 minuta.

Ulaz je slobodan.

Igraju: Sonja Goronja, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Maja Salkić, AmilaTerzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić
Rediteljica: Tanja Miletić Oručević
Dramaturgija: Dubravka Zrnčić – Kulenović
Scenografija i kostimografija: Lejla Hodžić
Muzika: Nedim Zlatar

Kopirati
Drag cursor here to close