Uskoro i u Mostaru

Sarajevo: Predstavljena Sabrana djela Veselka Koromana

Kultura / Flash | 21. 03. 2017. u 13:56 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sabrana djela Veselka Koromana u četiri knjige nedavno su objavile izdavačke kuće Art Rabic Sarajevo i Synospis (Sarajevo/Zagreb), a predstavljena su danas u Akademiji znanosti i umjetnosti BiH.

O stvaralaštvu tog autora govorili su Željko Ivanković, Mile Stojić, Slobodan Blagojević i Hanifa Kapidžić-Osmanagić.

Urednik sabranih djela Željko Ivanković rekao je da je Veselko Koroman (1934.) jedan od najznačajnijih hrvatskih i bh. književnika, te da je svakako zaslužio da se njegovo književno djelo uobliči u sabrana djela.

''Ove četiri knjige, dakako, objedinjuju sve što je ovaj autor napisao. I tako se u ovim djelima na jednom mjestu može sagledati ne samo sveukupno djelo nego i iscrpna biografija, bibliografija i literatura vezana uz ovoga autora i njegovo djelo'', kazao je on.

Ivanković je također najavio da će nakon promocije u Sarajevu biti upriličene i promocije u Mostaru i Zagrebu.

Književnik Mile Stojić smatra da pjesništvo Veselka Koromana spada u same vrhunce bosanskohercegovačke i hrvatske poezije. Istaknuo je da je Koroman još od svoje prve knjige trasirao i napravio jedan poseban, raskošan pjesnički put.

Stojić je naveo da sabrana djela predstavljaju zadužbinu za naše vrijeme, ali i za buduće čitatelje i naraštaje.

Sabrana djela Veselka Koromana objedinjuju njegovo cjelokupno djelo i kompletnu bio-bibliografiju, kao i popis sve literature o djelu uglednog književnika.

Prva knjiga sadrži svu njegovu poeziju iz dvanaest pjesničkih knjiga, a druge tri knjige čine njegove proze: roman, igrokaz, novelete, prozni mikroeseji filozofske provenijencije, kritike i eseji, putopisi, članci, intervjui, pisma suvremenicima… Ukratko sve što je ovaj autor napisao i objavio u šezdesetak godina književnog rada i ukupnog kulturno-književnog angažmana.

Kopirati
Drag cursor here to close