Draško Sikimić

Samozatajni pisac iz Ljubinja osvaja regiju ''Smotuljcima''

Kultura / Flash | 05. 09. 2016. u 08:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U kratkom roku knjiga ''Smotuljci'' autora Draška Sikimića iz Ljubinja osvojila je Hercegovinu, ali i cijelu regiju. Gotovo da nema zemlje u kojoj se ova knjiga ne traži, a stihovi iz ove knjige osvojili su društvene mreže.

Zbirka pjesama, aforizama, eseja i kratkih priča pod nazivom ''Smotuljci'' prvo je Sikimićevo književno djelo. Ove različite žanrovske forme, spojene u pet poglavlja nazvanim ''gužvanja'', imaju zadatak nasmijati nas, zabaviti i zabrinuti, ali i navesti na razmišljanje o surovoj stvarnosti u kojoj živimo.

Koliko su zanimljivi ''Smotuljci'', toliko je zanimljiv i autor, Draško Sikimić, koji u razgovoru za Bljesak.info otkriva detalje o tome kako su nastali ''Smotuljci'', što oni znače, ali i neke pojedinosti o sebi kao autoru...

''Za sada se jako malo zna, ali se sa sigurnošću može ustvrditi da je rođen 1984. godine u Ljubinju, da razmišlja o sjedištu na Sir Alex Ferguson Standu i zalasku sunca na Manhattanu. Ne osjeća nikakvu putanju kretanja, što ne znači da ne pravi korake. Ne zna kuda ide, što ne znači da nije sretan tamo gdje stigne. Često misli na konje u trku; mnogo puta je sanjao da trči na sve četiri, i voli da vjeruje da to čini kao vuk. Također, on više nego bilo šta drugo misli da je potpuno idiotski govoriti o sebi u trećem licu'', ističe Sikimić, predstavljajući se kao autor Smotuljaka.

Dodaje kako su ''Smotuljci'' proizvod raznoraznih razmišljanja u protekle četiri godine.

''Ponekad volim reći (možda u šali, a možda i ne) da sam počeo pisati zato što me nitko ništa nije pitao - mislim na ona pitanja koja su se meni činila odista važna - pa sam počeo sam sebe da pretresam i "mučim"; dakle, u "Smotuljcima" su se našli neki od rezultata tih ispitivanja; uz to su se vremenom nadovezale i stvari koje su nastale iz čistih osjećanja, koja nemaju nikakve veze sa upitnicima života'', poručuje.

Na pitanje krije li se iza svakog pojedinog ''Smotuljka'' neka poruka, Sikimić kaže: ''Jedina sigurna stvar koju mogu reći je da se nitko ne osjeća isto kad pročita neki od njih, što znači da ima i onih koji ne osjete ništa, pa ni tu poruku koja se "očekuje" da postoji. Prošlo je dosta vremena od pisanja Smotuljaka da bih sada mogao govoriti o tome što sam točno osjećao ili mislio u tim trenucima, tako da o eventualnim porukama koje oni donose mogu i treba (ako žele) da govore samo čitatelji'',

''Smotuljci'' su početkom godine predstavljeni u Ljubinju i Trebinju. Nakon promocija, koje su drugačije od ostalih promocija knjiga, za ''Smotuljcima'' je nastala prava pomama, a autor ističe kako će, ako odluči upriličiti nova predstavljanja, ''vikati na sav glas, tako da će zainteresirani znati''.

''Promocije knjiga uopće ne volim, toliko ih ne volim da je to bio jedan od mogućih razloga zbog kojih sam razmišljao da odustanem od objavljivanja "Smotuljaka", jer sam znao da ću ih, ako ih objavim, morati promovirati , a to mi se nimalo nije sviđalo. Razlog zašto ne volim promocije je jednostavan: sasvim je lako pohvaliti i knjigu i pisca. A znamo da nije svaka knjiga dobra i da nije svaki pisac kvalitetan, ali neka mi netko pokaže izvještaj ili video prilog sa neke promocije na kojoj nije rečeno da je ta knjiga posebna, kao i to da je njen pisac izuzetan, i nerijetko je uspoređen sa nekim velikim (pokojnim) piscem. Tako nešto je lako uraditi. Ne želim na takav način da predstavljam svoj rad.

Zato sam ove dvije promocije koje smo radili pokušao organizirati da to ne budu one koje ne volim, pa je to na kraju ličilo na neki amaterski pozorišni performans. U oba slučaja - i u Ljubinju i u Trebinju - pokušali smo da posjetiteljima predstaviti knjigu tako da im se ona sama predstavi. Nitko o "Smotuljcima" nije "pametovao" i hvalio ih svojim riječima, nego smo samo pročitali određene dijelove (na "poseban" način), pa je tako knjiga sama sebe predstavila. Ne znam da li smo uspjeli u tome'', govori Sikimić za Bljesak.info.

Neosporno je da je knjiga ovoga autora veoma brzo postala popularna, ne samo u BiH, nego i širom regije, čemu svjedoči potražnja za njom, kao i svakodnevno pojavljivanje dijelova ''Smotuljaka'' na društvenim mrežama.

''Meni je drago i super je što su "Smotuljci" svojim vlastitim "naporima" postigli to nešto što se smatra uspjehom. Treće izdanje je u knjižarama, idući mjesec je Beogradski sajam knjiga, pa će i tamo biti "predstavljeni"; ide to sve nekim svojim tijekom na koji ja ne utječem mnogo i ne miješam se "Smotuljcima" u rad, mogu im samo zasmetati'', poručuje autor.

Na kraju, poručuje kako piše i dalje.

''Mada je, za razliku od "Smotuljaka", za koje, dok su pisani, nije postojala nikakva namjera da ih objavim, nego je ta ideja nastala tek "na kraju" - za nove stvari koje pišem je logično da se već podrazumijeva da će biti nekad objavljene; ali trudim se da to što unaprijed postoji namjera objavljivanja ne utječe na kvalitetu mog rada, i da neću žuriti da ispunim očekivanja onih koji čekaju "nove Smotuljke", ističe Sikimić.

Mladim ljudima poručuje da što god radili, ''nek se potrude da ne mirišu na kompromis''.

''Mnogo kompromisa, kao i mnogo parfema, počne da smrdi, i više ne miriše onako kako smo htjeli dok smo se njime zaogrnuli'', zaključuje razgovor za Bljesak.info Draško Sikimić.

Svi oni koji žele nabaviti Smotuljke, ili doznati više detalja o ovoj knjizi, mogu posjetiti Facebook stranicu Smotuljaka.

Kopirati
Drag cursor here to close