Nacionalni spomenik

Samostan u Kraljevoj Sutjesci dobiva novi sustav zaštite

Kultura / Flash | 06. 11. 2015. u 16:17 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Zeničko-dobojske županije je, na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, znanost, kulturu i sport, odobrila sredstava Franjevačkom samostanu 'Sv.Ivana Krstitelja' u Kraljevoj Sutjesci kod Kaknja na ime pokrivanja dijela troškova realizacije projekta ugradnje sustava protuprovalne dojave u samostanu.

Nakon razmatranja informacije upućene od čelnika Samostana, početkom godine Vlada ZDŽ je obaviještena od županijskih institucija sigurnosti "o postojanju ozbiljnih prijetnji o mogućnosti provala i otuđenja vrijednih muzejskih eksponata, od kojih su neki unikati i rariteti u Bosni i Hercegovini", javlja Fena.

Kao pomoć za ovu aktivnost u oblasti zaštite kulturno-povijesnih spomenika na području Zeničko-dobojske županije, Vlada je odobrila iznos od 3.000 KM, koja će se isplatiti iz namjenskih sredstava Ministarstva za obrazovanje, znanost, kulturu i sport ZDŽ za zaštitu nacionalnih spomenika.

Franjevački samostan 'Sv.lvana Krstitelja' u Kraljevoj Sutjesci s cjelokupnom pokretnom imovinom je Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i kao takav uživa najveći stupanj zaštite. U okviru samostana se nalazi Muzej i knjižnica, u kojima se čuva neprocjenjiva vrijednost izuzetno važnog kultuno-povijesnog blaga Bosne i Hercegovine.

U skladu s ovim informacijama, i na prijedlog nadležnog Ministarstva za obrazovanje, znanost, kulturu i sport, Vlada ZDŽ je odlučila i zatražila da se krene u realizaciju projekta ugradnje odgovarajućeg sustava protuprovalnih dojava, u cilju zaštite imovine koja je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, početkom ove godine pojavila se informacija o navodnim terorističkim prijetnjama samostanu u Kraljevoj Sutjesci, no iz samostana tada su za Bljesak.info rekli kako su te informacije lažne. Policija je digla stanje pripravnosti radi saznanja da se priprema pljačka samostanskog muzeja.

Kopirati
Drag cursor here to close