Obnova crkve

Saborna crkva: 2019. godine Mostaru će biti vraćen simbol grada

Kultura / Flash | 28. 01. 2017. u 14:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru trebala bi biti posvećena 2019. godine.

''2019. godine je 800 godina od osnivanja eparhije zahumsko-hercegovačke i promorske i naša je želja, ali i planovi da tada osvetimo Sabornu crkvu i gradu Mostaru vratimo jedan od njegovih simbola'', rekao je mostarski paroh Radivoje Krulj.

Krulj se na javnoj raspravi o Proračunu grada Mostara zahvalio na dosadašnjoj pomoći pri obnovi ove crkve.

Planirano 120 tisuća KM

''Tijekom četiri godine smo dobili nepunih 300 tisuća KM. Građevinski obnova Saborne crkve košta 8 170 152, 50 KM. Skoro smo pri kraju da pokrijemo crkvu. Značajno je za Mostar da se ovom gradu vrati jedan od njegovih simbola'', smatra Krulj.

Zahvalio se za sredstava koja su planirana u gradskom proračunu za crkvu u 2017. godini. Krulj je rekao kako je planirano da dobiju 120 tisuća KM. To su najveća sredstva dosad izdvojena za Sabornu crkvu iz gradskog Proračuna.

Crkva će služiti gradu

''Upućujem molbu ako je moguće uvećati ta sredstva i povećati za 2017. i 2018. godinu, pa da značajnije pritisnemo i da ovaj projekt izvedemo do kraja. Od 2020. Saborna crkva će se samofinancirati, te neće biti potrebno za obnovu skupljati donacije. Ona će doprinositi i služiti ovom gradu i svim njenim građanima'', rekao je Krulj.

Saborna crkva u Mostaru je bila saborni hram eparhije zahumsko-hercegovačke Srpske pravoslavne crkve u razdoblju od 1873. do 1992. godine. Bila je najveća crkva na Balkanu do kraja 19-og stoljeća. Srušena je tijekom ratnih sukoba 1992. godine.

Prošle godine u Sabornoj crkvi su prvi put nakon 24 godine na krsnu slavu Silazak Svetog Duha na apostole – Trojčindan zazvonila zvona sa zvonika ove crkve. Crkva se nalazi na listi zaštićenih nacionalnih spomenika BiH i u UNESCO-ovoj je zaštićenoj zoni.

Kopirati
Drag cursor here to close