Panorama

"S one strane" Zrinka Ogreste na Berlinaleu

Kultura / Flash | 17. 12. 2015. u 16:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi dugometražni igrani film "S one strane" redatelja Zrinka Ogreste uvršten je u službeni program jednog od najvažnijih i najvećih filmskih festivala na svijetu, Berlinalea, koji će se održati od 11. do 21. veljače. Ta napeta psihološka drama, nastala prema scenariju Mate Matišića i redatelja, uvrštena je u službeni festivalski program "Panorama", koji je tradicionalno usmjeren na filmove s jakim autorskim vizijama, izvijestio je u četvrtak Hrvatski audiovizualni centar.

"Godinama me opsjeda fenomen oprosta, je li čovjek sposoban oprostiti a pri tom ne ranjavati nedužne. To je tek jedna od misli koje sam prevrtao stvarajući ovaj film", izjavio je Ogresta u povodu ulaska na prestižni festival.

"Svijet danas cijeni uspjeh, a ne vrijednosti. Volio bih kad bi se u mom filmu našlo ovo drugo i kad bi se pamtio po tome, sve ostalo je parada", dodao je.

Film prati patronažnu sestru Vesnu koja se se s djecom dvadeset godina ranije preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Nakon jednog neočekivanog poziva, na površinu ispliva tajna koju je kroz sve te godine nastojala sakriti. Glavne uloge tumače Ksenija Marinković i Lazar Ristovski, dok su u ostalima Tihana Lazović, Robert Budak, Toni Šestan, Tena Jeić Gajski, Vinko Kraljević, Marija Tadić, Alen Liverić.



"S one strane" sedmi je cjelovečernji igrani film Zrinka Ogreste, jednog od središnjih i najnagrađivanijih hrvatskih filmskih redatelja, autora intimističko-psihološke orijentacije i rafiniranog filmskog stila. Producent filma, Ivan Maloča iz Interfilma, Ogrestu, s kojim je radio na pet filmova, opisuje kao redatelja koji "u svakom trenutku precizno zna što se radi, što želi pokazati i reći filmom te koji posvećenost poslu prenosi na cijelu ekipu". "Radi se predano ali tiho, nema glamura i 'veličina'", napomenuo je.

Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar je ocijenio kako je uvrštavanje na Berlinale priznanje redateljevoj mladosti. "Mlad si dok umiješ tražiti, mijenjati, voljeti. Zrinko baš po tome i baš točno zrači ono što zajedno pokušavamo, zrcali radoznalu bit svega što naš film nastoji biti i što mu tako sretno uspijeva u zadnje vrijeme", istaknuo je. Kao programski najveći i najposjećeniji svjetski filmski festival, Berlinale s festivalima u Veneciji i Cannesu čini trolist najvažnijih svjetskih filmskih priredbi.

Program "Panorama" donosi nove filmove etabliranih redatelja, filmske prvijence i jake autorske vizije, a uvršteni filmovi se natječu za osam prestižnih nagrada, od kojih je najznačajnija "Panorama Audience Award", koju dodjeljuje više od 20 tisuća posjetitelja Berlinalea. Dosad je u tom programu prikazana hrvatska manjinska koprodukcija "Parada" Srđana Dragojevića, dok su posljednjih godina u pratećem programu "Forum" prikazani "Obrana i zaštita" Bobe Jelčića te manjinske koprodukcije "Krugovi" Srdana Golubovića i "Baršunasti teroristi" Pavola Pekarčíka, Ivana Ostrochovskog i Petera Kerekesa.

U kratkometražnoj selekciji taj su uspjeh postigli "Žuti mjesec" Zvonimira Jurića i "Piknik" Jure Pavlovića, dok je prvi hrvatski film od osamostaljenja uvršten u glavni natjecateljski program Berlinalea bio "Svjedoci" Vinka Brešana 2004. godine. U isti program 2010. uvrštena je hrvatska manjinska koprodukcija "Na putu" Jasmile Žbanić.

Kopirati
Drag cursor here to close