UNESCO lokacije

Restaurirat će se četiri mlinice u Mostaru i Stocu

Kultura / Flash | 18. 10. 2014. u 07:32 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika bilo je domaćin petog partnerskog sastanka u okviru IPA Adriatic prekograničnog projekta “Širenje potencijala UNESCO lokacija na Jadranu” (EX.PO AUS) koji je održan od 14. do 16. listopada u Sarajevu i Mostaru.

Sastanku su nazočili svi partneri projekta iz sedam država na Jadranu.

Projekt EX.PO AUS je prekogranični projekt sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru IPA Programa jadranske prekogranične suradnje 2007. – 2013.

U projekt je uključeno 12 partnera iz sedam država na Jadranu (BiH, Hrvatska, Italija, Slovenija, Crna Gora, Albanija i Grčka). U Bosni i Hercegovini projekt implementira Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika. Projekt se provodi 36 mjeseci, od rujna 2012. godine do kolovoza 2015. godine, piše Dnevni list.

Opći cilj projekta je uspostavljanje mreže suradnje lokacija koji su na Listi svjetskog naslijeđa UNESCO-a na prostoru Jadrana (uključujući i one s Tentativne liste), koja će prekogranično razvijati i razmjenjivati visokokvalitetne tehničke i upravljačke vještine uključivanjem javnog i privatnog sektora.

Projekt EX.PO AUS u Bosni i Hercegovini usmjeren je prvenstveno na podizanje svijesti o značaju i vrijednostima vernakularne arhitekture (narodna arhitektura ), s posebnim naglaskom na objekte mlinica.

Projektom je predviđena restauracija četiri mlinice u Mostaru i Stocu, te detaljno snimanje dijelova riječnih korita Bregave, Bune i Radobolje, u cilju utvrđivanja stanja tradicionalnih sustava navodnjavanja i načina korištenja vodene snage rijeke u gospodarske svrhe, prvenstveno za mlinice i stupe.

Pored navedenog, predviđeno je i opsežno preliminarno snimanje objekata i cjelina vernakularne arhitekture na području Čapljine, Mostara, Stoca, Ljubuškog, Konjica, Ljubinja i Trebinja. Vrijednost do sada realiziranih aktivnosti u sklopu projekta iznosi oko 200.000 maraka, piše Dnevni list.

Realizirane aktivnosti bile su usmjerene na restauraciju i revitalizaciju dvije mlinice u Mostaru, koje su predane na uporabu krajnjim korisnicima, detaljna arhitektonska snimka postojećeg stanja mlinica i objekata na vodi u Mostaru, Blagaju i Stocu, te detaljna geodetska snimka korita rijeka Radobolje (donji tok), Bune i Bregave.

Aktivnosti na podizanju svijesti i edukaciji mladih o lokalitetima na Listi svjetskog naslijeđa UNESCO-a, kao i onima na Tentativnoj listi (Blagaj, Mostar i Stolac) s naglaskom na vernakularnoj arhitekturi, odvijat će se u suradnji s drugim partnerima na projektu preko organiziranja Škole o vernakularnoj arhitekturi, radionica, analiza turističkih posjeta, izrade brošure o vernakularnoj arhitekturi, web stranice i drugog promotivnog materijala. Radni dio sastanka je trajao tri dana – dva dana u Sarajevu i jedan dan u Mostaru, nakon čega su svi partneri na projektu posjetili restaurirane mlinice u Mostaru (mlinica u Cernici i mlinica u Zahumlju), kao i povijesna gradska područja Mostara i Blagaja.

Kopirati
Drag cursor here to close