Oštećen

Restaurira se Tutankamonov sarkofag prvi put od otkrića

Ministarstvo je priopćilo da je sarkofag dovezen prije tri dana sa juga Egipta do muzeja na restauraciju i to prvi put od otkrića grobnice.
Kultura / Flash | 17. 07. 2019. u 22:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Novi Polis / Restaurira se Tutankamonov sarkofag prvi put od otkrića

Stručnjaci su započeli obnovu zlatnog sarkofaga egipatskog dječaka-kralja Tutankamona po prvi put od otkrića grobnice 1922. godine, priopćilo je danas egipatsko Ministarstvo antikviteta, prenose Nezavisne.

Kovčeg i čuvena zbirka predmeta pronađenih u Tutankamonovom grobu trebalo bi da budu centralni dio novog Grand egipatskog muzeja (GEM) koji će Egipat otvoriti naredne godine u blizini piramida u Gizi.

Ministarstvo je priopćilo da je sarkofag dovezen prije tri dana sa juga Egipta do muzeja na restauraciju i to prvi put od otkrića grobnice.

"Kovčeg je podnio mnogo štete, uključujući pukotine u zlatnim slojevima gipsa i opće loše stanje zlatnih slojeva", kazao je Eisa Zidan, šef Odjeljenja za restauraciju u muzeju, te dodao da će restauracija trajati oko osam mjeseci.

Egipat je ranije najavio da će novi muzej službeno biti otvoren do kraja 2020. godine. Gradnja je trajala 15 godina, a djelomično je financirao Japan.

Grobnicu kralja 18. dinastije u Dolini kraljeva u Luksoru otkrio je britanski arheolog Hauard Karter 1922. godine. Grobnica je bila netaknuta i u sklopu nje nalazilo se oko 5.000 artefakata.

Kopirati
Drag cursor here to close