stručna komisija

Rasprava o povijesnoj ulozi Alojzija Stepinca

Kultura / Flash | 17. 10. 2016. u 08:01 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Mješovite komisije Srpske pravoslavne crkve SPC i Rimokatoličke crkve počinju danas u Zagrebu sastanak na kome će razgovarati o ulozi hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Beogradske "Večernje novosti" pišu da će prva tema ovog dvodnevnog razgovora biti odnos Vatikana i Alojzija Stepinca prema NDH.

Rimokatoličku crkvu predstavljat će kardinal Josip Bozanić, a u Komisiji su još i mostarski i požeški biskupi Ratko Perić i Antun Škvorčević, kao i povjesničari Mario Jarek i Jure Krišto.

U ime SPC u radu Komisije sudjeluju zagrebački mitropolit Porfirije, vladike slavonski Jovan i bački Irinej, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i profesor Darko Tanasković.

Zagrebački sastanak ovog stručnog tijela, formiranog na inicijativu rimokatoličkog poglavara pape Franje, sa zadatkom da rasvijetli povijesnu ulogu kardinala Stepinca, bit će prvi koji će imati radni karakter.

Vatikanski izvori tvrde da će rad Komisije trajati najmanje godinu dana, ali da nije isključeno ni da se zbog različitih razloga zaključak rada i prolongira, prenosi Srna.

Konačnu riječ o zaključcima dat će rimokatolički poglavar.

Kopirati
Drag cursor here to close