Obljetnica

Ramska večer povodom 50. godina od doseljenja Ramljaka u Bjelovarski kraj

Kultura / Flash | 04. 10. 2016. u 13:31 Matej Škarica

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom 50. obljetnice od velikog doseljenja Hrvata Rame u bjelovarsko-bilogorski kraj, u subotu 1. listopada u sportskoj dvorani u Bjelovaru održana je kulturno-zabavna manifestacija pod nazivom ''Ramska večer''.

Večer okupljanja i zajedništva pod krilaticom ''Oj na Šćitu nema te na svitu, kose šarke što ih nose Ramke'' imala je donatorski karakter kako bi se pomoglo opremanje osnovne škole u mjestu Ripci računalnom opremom te je kao takva organizirana u suradnji s Gradom Bjelovarom.

Ovom prigodom, u gradskoj dvorani okupilo se preko devet stotina Ramljaka i Hercegovaca, a osim značajnog broja domaćih ljudi porijeklom iz Rame jedan dio gostiju pristigao je organiziranim prijevozom iz Prozor-Rame, Požege i Zagreba.  

Okupljene je na početku večeri prigodnim riječima dobrodošlice pozdravio predsjednik Ramske zajednice Bjelovar mr. sc. Mišo Faletar izrazivši zadovoljstvo dobrim odazivom kao i željom za očuvanjem ramske tradicije u okruženju pitomog bilogorskog kraja.

Hrvati Rame dali su velik doprinos obrani i slobodi Hrvatske, a kroz teška vremena nisu se odrekli svojih drevnih korijena i naslijeđa. Vrijednost zajedništva, narodne kulture i tradicije ogleda se kroz ovakve skupove – naglašeno je i u pozdravnom govoru dr. sc. Željka Tanjića, rektora hrvatskog katoličkog Sveučilišta. Okupljenima se obratio i gradonačelnik Grada Bjelovara, Antun Korušec istaknuvši ulogu Hrvata Rame u izgradnji ovog kraja kao i obogaćenju njegove raznolikosti.

Tijekom večeri koju je obilježio bogat kulturno-umjetnički program nastupili su brojni gosti poput etno skupine ''Čuvarice'' iz Rame, etno skupine ''Sinovi Hercegovine'' iz Širokog Brijega, Klape Bjelovar, Vokalnog sastava Sv. Matej Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske te drugih gostiju. Folklorna skupina ''Kolo'' iz Zagreba spretno je izvela plesove Bilogore, tradicionalni ples Linđo i hercegovačku poskočicu. Druženje je nakon službenog dijela Ramske večeri nastavljeno u Rovišću u mjesnom domu kulture uz večeru i pratnju tamburaške glazbe do kasno u noć.

Valja napomenuti kako je Ramska zajednica Bjelovar osnovana 2010. godine te okuplja Ramljake iz obližnjeg Rovišća, Čazme, Sv. Ivana Žabno i drugih mjesta ovog uglavnom poljoprivrednog kraja.

Kopirati
Drag cursor here to close