Stolac

Radimlja: Ljepota stećaka privlači mnogobrojne turiste

Kultura / Flash | 03. 05. 2016. u 09:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na visoravni tri kilometra zapadno od Stoca, uz cestu Stolac - Čapljina, na lokalitetu Vidovo polje, nadomak sela Paprati, rasuti su kameni spavači - srednjovjekovni nadgrobni spomenici koji čine dobro znanu nekropolu "Radimlja".

Njeni stećci datiraju iz 14. i 15. stoljeća, a smatraju se jednim od najljepših primjera u BiH zbog jedinstvenosti ukrasa i lepeze raznolikosti oblika.

Stolačka nekropola stećaka ''Radimlja'' jedna je od 30 nominiranih u okviru zajedničkog projekta četiriju zemalja za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a. Od tog broja, 22 nekropole su iz BiH, po tri iz Srbije i Crne Gore te dvije iz Hrvatske.

Donošenje odluke o upisu ovog nemjerljivo važnog kulturno-historijskog naslijeđa očekuje se u srpnju, a iz ustanove koja se stara o 135 stećaka na tom lokalitetu kažu da su u tom procesu ispunjeni svi uvjeti.

Direktor Javne ustanove ''Radimlja'', kojoj je nekropola povjerena, Ante Vujnović Feni je kazao da nema razloga da Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) odbije prijedlog za uvrštenje stećaka na Listu svjetske baštine.

Istakao je da je u Bosni i Hercegovini ''Radimlja'' najljepša nekropola stećaka i jedna od rijetkih o kojoj se brine u kontinuitetu. Redovno se trava oko stećaka kosi i uređuje, nekropola je ograđena i ima sve uvjete za turiste.

Prošle godine taj lokalitet posjetilo je više od osam tisuća turista, a Vujnović je siguran da će ubuduće taj broj biti znatno povećan.

Na predstavljanju nekropole radi se intenzivno, a za te potrebe angažirani su i licencirani vodiči.

Karateristike koje ističu njenu vrijednost su brojnost stećaka, raznovrsnost i zastupljenost svih osnovnih oblika, relativno visoka umjetnička kvaliteta izrade, bogatstvo plastičnih dekoracija, reljefnih predstava i natpisa koji spominju povijesne osobe, te njena dostupnost.

Od 135 stećaka 63 su ukrašena, a imaju oblik ploče, sanduka i sanduka s podnožjem.

Karakteristični motivi sa stećaka ''Radimlje'' su arhitektonski ukrasi sa sve četiri strane stećka, stilizirani križevi, ljudske i životinjske figure, vinova loza, motivi iz lova i motivi s oružjem. Zaštitni znak ove nekropole je muška figura s uzdignutom rukom te relativno velikom šakom i prstima.

Nekropola "Radimlja" nacionalni spomenik BiH je od 2002. godine, a proglasila ga je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

JU ''Radimlja'' o lokaciji stara unazad tri godine kada je Općinsko vijeće osnovalo ustanovu, a do tada se o njoj redovito niko nije brinuo.

Zemaljski muzej BiH 2009. godine angažirao je stručnjake da očiste stećke.

''Time im je produžen vijek i sada su u jako dobrom stanju'', dodao je Vujnović.

Od 70.000 evidentiranih stećaka na 3.300 lokaliteta, u Bosni i Hercegovini nalazi ih se oko 60.000, Hrvatskoj 4.400, Crnoj Gori oko 3.500 i u Srbiji oko 4.100. Osnovne grupe stećaka čine položeni i uspravni kameni monoliti.

Kopirati
Drag cursor here to close