Poligon Offline

Radaković u Mostaru: 95 posto književnosti na ovim prostorima vrlo je loše

Kultura / Flash | 09. 07. 2016. u 05:58 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zagrebački pisac Borivoj Radaković predstavio se u petak navečer mostarskoj publici u okviru književnog programa festivala Poligon Offline.

Radaković je Mostarcima govorio o svojim književnim počecima, svojim tekstovima, književnoj sceni u Hrvatskoj i regiji, a čitao je i ulomke iz svog posljednjeg romana "Što će biti s nama".

Roman "Što će biti s nama" iz tiska je izišao 2015. godine i u njemu Radaković opisuje Zagreb u nedefiniranoj budućnosti, a zapravo govori problemima današnjeg društva, poput odnosa prema manjinama, predrasudama, kriminalcima i novim bogatašima, sukobu Zagreba i ostatka Hrvatske.

Zaplet započinje ulaskom bogate Zagrepčanke, glavne junakinje romana, u podzemnu željeznicu gdje se susreće s različitim socijalnim skupinama ljudi, skupinama koje Radaković ocrtava njihovim jezičnim razlikama.

Specifičnost romana je što je cijeli napisan u rimi.

- Meni su forma i sadržaj podjednako bitni, ali ja u svojim tekstovima veliku pažnju posvećujem formi. Istraživao sam mogućnosti jezika, ali isto tako jezikom pokušavam govoriti na zabavan način o mračnim stvarima - kazao je u razgovoru za Fenu Radaković.

Njegov roman, kaže, može se donekle usporediti s rapom.

- U muzici postoji rap i to je dosta slično onome što ja radim, iako ima i dosta razlike jer moj tekst nije ritmiziran. Pored rime ja se koristim svim jezičnim mogućnostima glasovnog podudaranja - dodao je Radaković.

Po njegovim riječima, pisanje u rimi poprilično je zahtjevno, ali taj intelektualni napor rezultira i nekim nagradama.

- U procesu pisanja otkrio sam brojne stvari o ovom jeziku koje nisam znao (namjerno kažem 'ovom jeziku' jer nisam pisao ni hrvatski, ni srpski, ni crnogorski, ni bosanski, pisao sam jezikom kojeg dobro poznajem – općeštokavskim) i one su mi se same otkrivale. Prekrasan je to jezik i mnogo je bolji nego što ga svi mi zaslužujemo, pogotovo ovi koji od jezika pokušavaju napraviti plastični umjetni jezik - istaknu je Radaković.

"Što će biti s nama" dobio je mahom pozitivne kritike, a Radaković je kazao kako je tim iznimno ponosan.

Dodao je kako je eksperimentiranjem s jezikom ujedno želio uputiti poruku kolegama književnicima.

- Na neki način ova knjiga je i obračun s mnogim piscima koji su, zapravo, amateri koji se ne umiju služiti jezikom. Bez želje da se s nekim svađam, mislim da je otprilike 95 posto književnosti na ovim prostorima vrlo loše - ustvrdio je Radaković.

Kopirati
Drag cursor here to close