Historijski muzej

Prvi History Fest u BiH

Kultura / Flash | 01. 06. 2017. u 14:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Historijskom muzeju BiH u petak počinje prvi festival povijesti u Bosni i Hercegovini, u organizaciji Udruženja za modernu povijest, Historijskog muzeja BiH i University Pressa.

History Fest, kroz različite aktivnosti pristupa temama iz povijesti Drugog svjetskog rata, socijalizma i povijesti Jugoslavije, otvarajući mladim istraživačima mogućnost razmjene mišljenja i iskustva s internacionalnim, regionalnim i domaćim profesorima, znanstvenicima, aktivistima.

U okviru programa festivala značajno mjesto zauzimaju aktivnosti koje Historijski muzej BiH implementira kroz djelovanje platforme '(Ne)primjereni spomenici'. Historijski muzej BiH postao je 2015. član te platforme. Cilj jeste uspostavljanje okvira za dugoročnu suradnju organizacija s područja EU, zapadnog Balkana, koje se bave revalorizacijom i zaštitom antifašističkog naslijeđa i spomeničke baštine u vezi s NOB-om.

History Fest je struktuiran kroz nekoliko cjelina (paneli, diskusije, okrugli stolovi, promocije knjiga, prezentacije, projekcije filmova i kustoska vođenja).

''Preko historiografije i razgovora o različitim povijesnim temama, History Fest vodi do muzealizacije i institucionalizacije povijesti kroz različita mjesta pamćenja – muzeje, spomenike, memorijalne zbirke. Tijekom festivala okupljamo se u Historijskom muzeju BiH, razgovaramo, učimo, mijenjamo odnos prema povijesti i nasljeđu'', priopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close