Proživljene i preživljene

Prva bosanskohercegovačka izložba omiljenog ex-yu ilustratora

Kultura / Flash | 25. 04. 2014. u 13:26 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedva čekam, više jedva, nego čekam bi vjerovatno bio najadekvatniji način da se najavi prva samostalna izložba jednog od omiljenih ilustratora regije Marka Prokića, alias f.ckinfine.

Izložbu naziva 'Osam i trideset' 26. travnja 2014. organizira Showroom Deseen u Sarajevu na adresi Kolodvorska 3B u 20:30 h.

Na poziv Ene Bojičić, direktorice Showroom-a Deseen ovaj originalni, sada već svojevrsni 'feel good brand' svoje radove brojnoj publici u Sarajevu će predstaviti u jedinstvenom ambijentu ovog nedavno otvorenog prostora.

Njegovi radovi, poruke koje Prokić ilustrira su, kako i sam kaže: proživljene i preživljene. To se upravo čini jednim od ključnih elemenata u gotovo nepodnošljivoj lakoći poistovjećivanja s autorovom jutarnjom mrzovoljnošću, eksplicitnom ili implicitnom melankolijom, osjećajima nedostajanja, dosade ili bolne svijesti o rutini svakodnevice.

To su kratki ali sadržajni, općeniti ali određeni, smiješni ali istovremeno i tužni otkucaji emotivnih i razumskih impulsa svakoga od nas. Prokić stvara galeriju najponutrenijih osjećaja iz vlastitoga prostora i oni postaju djelidbeni atom u komunikaciji sa svakim interaktivnim subjektom. Najteže je uvijek nacrtati osjećaj; male i velike stvari, viđene, doživljene i proživljene, reći će autor, a osim osjećaja, njegovo ručno crtana slova, što bi u slobodnom prijevodu značila
sintagma hand lettering – katkada postaju i latentna kritika nama nepoznatog nekog/nečeg, navedeno je u priopćenju Showroom Deseena.

Današnji moderni komunikacijski kanali facebook, twitter, instagram preplavljeni su njegovim poruka poput: 'Mene sramota koliko mi trebaš', 'Jednom sam tako hteo da kažem volim t,e a izašlo je dobar dan', 'Mrak upalio maštu' itd.

Autor, kako sam kaže, rođen je sada već davne 1979. godine u Kragujevcu. Kada je završio Saobraćajni fakultet u Beogradu, shvatio je što ne želi raditi u životu. Ilustraciju smatra čistom ljubavlju. Živi, radi i malo spava u Beogradu. A ovo je prvi put da ovaj beogradski ilustrator svoje radove izlaže u Bosni i Hercegovini.

Do sada je izlagao, što samostalno, što grupno – u Beogradu, Zagrebu i Montpellier-u, Skoplju, Novom Sadu, Berlinu, New York-u.

Koncept Showroom-a Deseen nije jednoličan. Ovaj jedinstveni prostor ne želi svojim posjetiteljima priuštiti samo moderne šarmantne zidne obloge, već biti taj koji će priuštiti diferenciran pogled na svijet, educirati, izvući iz okvira svakodnevnice i uvesti u drugu dimenziju, dimenziju radosti, smijeha, druženja, evoluiranja,
spoznaje da se sreća ipak krije u malim stvarima. On je originalan baš kao i umjetnik koji izlaže u njemu.

Kopirati
Drag cursor here to close