Građevinski fakultet

Pruge koje su život značile donijele razvoj Hercegovine

Kultura / Flash | 10. 12. 2015. u 12:54 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred ljubiteljima vlakova i pruga, u četvrtak je na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru predstavljena knjiga 'Pruge koje su život značile' autora Stanislava Vukorepa.

Prema riječima predstavljača prof.dr.sc. Ivana Lovrića i prof.dr.sc. Milenka Obada, riječ je o knjizi koja obiluje podacima i fotografijama nekadašnje pruge koja je povezivala Mostar, Trebinje, Dubrovnik i Nikšić.

"Ova knjiga će biti jako dobar materijal za sadašnje i buduće studente i istraživače, ali i za sve ljubitelje pruge i vlakova. Knjiga je svojevrsni vremeplov kroz jedan period života na prostoru Hercegovine, južnog dijela Hrvetske i dijela Crne Gore", kazali su govornici.

"Knjiga ne govori samo o pruzi i vlakovima. U knjizi je spomenut pokretački dio za ovu regiju, a koji je donijela željeznica. Došlo je do naseljavanja tog područja, razvoja gospodarstva, trgovine. Osim toga u knjigu, koja je nastajala nekoliko godina, su ubačeni i nacrti pruga, statistike i dr.", navode Lovrić i Obad.

Navedeno je, između ostaloga, što je ova uskotračna pruga značila za razvoj Trebinja i Dubrovnika, svim političkim i vojnim poteškoćama i ispitivanjima dok nije puštena u promet. Na kraju se prisutnima obratio i sam autor knjige koji je ovom prilikom zahvalio svima koji su bili dio nastanka ove knjige. Uz komentare autora knjige, prikazan je i film o vlakovima koji su prometovali ovom željeznicom, od Mostara preko Čapljine, Trebinja, pa sve do Nikšića.

Kopirati
Drag cursor here to close