Oživljavanje sjećanja

Prosvjeta obilježava 140 godina rođenja Svetozara Ćorovića

Kultura / Flash | 27. 05. 2015. u 07:44 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ove godine SPKD 'Prosvjeta' Mostar u suradnji sa SPKD 'Prosvjeta' Sarajevo obilježava 140 godina od rođenja našeg velikog književnika Svetozara Ćorovića.

''Mnogi veliki ljudi koji su doprinjeli razvoju kulturnog života našeg grada i sredine vremenom bivaju zaboravljeni. Zbog toga smo odlučili da ove godine obilježimo godišnjicu rođenja i bar malo oživimo sjećanje na velikog Svetozara Ćorovića'', priopćeno je iz SPKD 'Prosvjeta'.

Svetozar Ćorović je rođen 29.05.1875. godine u Mostaru gdje je završio i trgovačku školu. Od 1887. objavljivao je radove u mnogim listovima i časopisima kao što su 'Golub', 'Neven', 'Bosanska Vila', 'Luč', 'Otadžbina' i 'Brankovo kolo'. Bio je aktivan član mostarskog društva 'Gusle'. Za vrijeme aneksijske krize 1908. izbjegao je u Italiju. 1910. je izabran u Bosanski sabor kao poslanik. Po izbijanju rata uhićen je i odveden u taoce, potom mobiliziran i kao vojnik poslan u Mađarsku. Teško bolestan vratio se u Mostar 1917. godine. Svetozar Ćorović je umro u Mostaru 17.04.1919. godine.

U sklopu obilježavanja godišnjice rođenja Svetozara Ćorovića, dana 29.05.2015. izaslanstvo SPKD 'Prosvjeta' položit će cvijeće na njegov grob, a u večernjim satima, s početkom u 19 sati u bašti Ćorovića kuće organizira se promocija knjige "U mraku" , Svetozara Ćorovića, u izdanju SPKD 'Prosvjeta'.

O knjizi će govoriti: Dragana Tomašević, predsjednica komisije za izdavačku djelatnost SPKD 'Prosvjeta' i urednica knjige, Strajo Krsmanović teatrolog i Almir Basović književnik. U samom programu sudjelovat će učenici osnovne škole 'Mujaga Komadina', koji su, zahvaljujući svom nastavniku jezika i književnosti, ovih dana obnovili sjećanja na život i djela Svetozara Ćorovića.

''Pozivamo sve naše građane, prijatelje kulture i Ćorovića kuće da nam se priruže u večernjim satima u, nadamo se prijatnom druženju u bašti Ćorovića kuće'', priopćeno je iz SPKD 'Prosjveta'.

Kopirati
Drag cursor here to close