Svečanost u Čapljini

Proslavom u Gabeli rudari obilježili svoj dan

Kultura / Flash | 12. 12. 2016. u 11:56 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Hrvatskog rudarsko geološkog društva Mostar održana je svečana Skupština u prigodi tradicionalnog održavanja proslava Dana rudara, blagdana sv. Barbare zaštitnice rudara.

Ispred Crkve sv. Stjepana Prvomučenika u Gabeli (Čapljina) započelo je okupljanje rudara, geologa i ostalih prijatelja i uzvanika. Nakon okupljanja, nazočni su sudjelovali na Svetoj Misi koju su služio don Ante Đerek, gabelski župnik.

U prigodnoj propovjedi don Ante je govorio o mučeništvu Svete Barbare, zaštitnice rudara, i naglasio važnost zajedništva koju kroz ovu prigodu provodi Hrvatsko rudarsko geološko društvo.

Nakon svete Mise don Ante je članove društva okupio na prekasnom vidikovcu ispred crkve, gdje nam je govorio o povijesti i statistikama župe i crkve u Gabeli. Nazočni su bili oduševljeni ovim ugodnim druženjem na prekrasnom sunčanom danu.

Nakon druženja sa don Antom, društvo se uputilo u svadbeni salon motela ''Lav'' u Gabeli, gdje je održana svečana Skupština pred oko 120 gostiju i uzvanika. Skupštinu je predvodio predsjednik Skupštine Alojz Filipović, a izvješće o radu je podnio predsjednik Društva Ivan Mikulić. Važno je istaknuti kako je ovo bila i izborna skupština Društva, te kako su izabrana i nova tijela Udruge.

Ovom prigodom je predstavljen dvadeseti broj stručnog časopisa godišnjaka Glasnika Hrvatskog rudarsko – geološkog društva Mostar. Glavni urednik Glasnika Josip Marinčić je predstavio dvadeseti broj.

Sveukupan slavljenički doživljaj je bio upotpunjen tradicionalnim svečanim rudarskim odorama.
Proslavu su svojom svirkom i pjesmom uveličali tamburaši skupine ''Senjo'' iz Kreševa, koji Društvo vjerno prate već niz godina.

Dragan Vidović, autor knjige "MOSTARSKI RUDNICI-priče rudara", govorio o svom dijelu, naglasivši da je knjigu posvetio svom ocu Juri- rudaru i svim ostalim rudarima Mostarskog rudnika. Inače, knjiga ima tri poglavlja; Rudnici u Hercegovini (o nalazištima boksitne rude, lignita i drugih ruda), Mostarski rudnici (od prve eksploatacije crnog zlata na području Suhodola (Sutina) do Stare jame, jame Orlac, rov Bare i jame Titovo okno, te PK Vihovići); Priče rudara (45 priča živućih rudara i 20 priča njihovih potomaka, sakupljenih iz svih mjesta Hercegovine iz kojih su radili u ovome rudniku).

Među prisutnim rudarima stare genetacije bili su mr.Dušan Zeljkovic (1934.) iz Rudnik boksita Jajce, koji ove godine navršava 54 godine rada u rudniku, te dvojica rudara Rudnik mrkog uglja Mostar: Ivan Karačić -Śudur (1927.) i Jure Vidović (1931.).
Kopirati
Drag cursor here to close