Sarajevo

Proslava Bezgrješnog začeća BDM i obljetnica smrti sluge Božjega Stadlera

Kultura / Flash | 08. 12. 2012. u 16:21 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanim Misnim slavljem u sarajevskoj katedrali Srca Isusova danas je proslavljena svetkovina Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i obilježena 94. obljetnica smrti sluge Božjega dr. Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa i utemeljitelja Družbe sestara Služavki Maloga Isusa.

Svetu misu predslavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, a koncelebriralo je 14 svećenika među kojima fra Vuk Buljan, gvardijan franjevačkog samostana u Muenchenu i duhovnik sestara Služavki Malog Isusa u njemačkom gradu Geretsriedu (Gerecrid), te mons. Mijo Perić, duhovnik sestara Služavki u Domu sv. Josipa u Vitezu.

Pozdrav svim nazočnima uputio je postulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera mons. dr. Pavo Jurišić. Poseban pozdrav uputio je vrhovnoj glavarici Družbe sestara Služavki Malog Isusa sestri M. Radoslavi Radek i članovima uprave kao i svim sestrama.

Dobrodošlicu je zaželio i većoj grupi hodočasnika iz Prozora među kojima su bili i članovi društva „Prijatelji Malog Isusa“ koji su suradnici sestara Služavki. Na misi su sudjelovala i djeca Stadlerovog dječjeg doma „Egipat“ u Sarajevu.

Na kraju Mise svi su pošli u dno katedrale na grob sluge Božjega Josipa Stadlera i izmolili Molitvu za njegovo proglašenje blaženim. Nadbiskup Stadler je umro u Sarajevu u 75. godini života na svetkovinu Bezgrješnog Začeća, 8. prosinca 1918. Na njegovu grobu u sarajevskoj katedrali molio je i blaženi Ivan Pavao II., 12. travnja 1997. Pokrenut je dijacezanski postupak za proglašenje blaženim u Sarajevu 2002. godine, a završen je 2008. godine. Iste godine 2008. svi dokumenti na dijacezanskoj razni predani Kongregaciji za kauze svetaca u Rimu.

Misa je završena Molitvom za Sinodu Vrhbosanske nadbiskupije i svečanim blagoslovom. Tijekom Mise pjevao je Bogoslovski zbor „Stjepan Hadrović“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Kopirati
Drag cursor here to close