Rusija

Pronađeno novo blago Vikinga

Arheolozi su u mjestu Gorožane, u regionu Pskova, pronašli oko 350 predmeta iz vremena kada su Vikinzi vladali tim prostorom...
Kultura / Flash | 20. 07. 2019. u 20:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više stotina predmeta, uključujući novčiće iz prekomorskih zemalja, perle i nakit, pronađeno je na sjeveru Rusije, u području za koje se smatra da je bilo središte trgovine Vikinga u 10. stoljeću.

Arheolozi su u mjestu Gorožane, u regionu Pskova, pronašli oko 350 predmeta iz vremena kada su Vikinzi vladali tim prostorom, rekli su dužnosnici, prenijela je Srna.

''Očigledno je da ćemo pronaćei još puno toga, jer se nastavlja rad na terenu. Među pronađenim predmetima su arapski novčići, ali i perlice, oružje, nakit i drugo'', rekao je član ekspedicije.

Nakon prvih otkrića 2016. godine arheološka lokacija Gorožane postala je predmet velike pažnje arheologa. Na licu mjesta pronađeni su ostaci kuća i stotine različitih predmeta, među njima bizantijski novčići iz razdoblja od 920. do 944. godine, fragmenti privjeska sa simbolom plemstva iz dinastije Rjurikoviča, odnosno iz vremena nekadašnje Kijevske Rusije.

Pronađeni su arapski novčići, vaga, vrhovi strijela, potkovice i desetine predmeta napravljenih od stakla, kamena, gline, željeza i drugo.

Arheolozi vjeruju da je ova lokacija, koja datira iz sigurno 10. stoljeća, nekada bila središte trgovinskog puta između Grčke i Varjaga, kako su Vikinge zvali narodi na prostoru današnje Rusije.

Vikinzi su počeli istraživati prostore današnje Rusije, Bjelorusije i Ukrajine, kao i dijelove zemalja Baltika, u periodu od šestog do devetog stoljeća, ploveći na svojim poznatim brodovima vodama Baltičkog, Crnog i Kaspijskog mora osvojivši mnoga lokalna područja i uspostavivši trgovinske veze s Grcima i narodima Srednjeg istoka.

Vjeruje se da se većina Varjaga asimilirala u slavenska plemena nakon 11. stoljeća.

Prema najranijoj kronici Kijevske Rusije, koja je objavljena u Kijevu 1113. godine, vođa Varjaga Rjurik postao je vladar (knjaz) grada Veliki Novgorod 861. godine, te je sa svojim nasljednicima proširio zemlju ka Kijevu i osnovao prvu istočno slovensku državu poznatu kao Kijevska Rusija.

Kopirati
Drag cursor here to close