Pacijent u nesvijesti...

Pronađena izgubljena Rembrandtova slika

Kultura / Flash | 11. 03. 2016. u 11:17 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Platno velikoga nizozemskog slikara Rembrandta van Rijna za koje se vjerovalo da je izgubljeno, pronađeno je i od danas će biti izloženo na prestižnom međunarodnom sajmu umjetnosti i antikviteta TEFAF-u u Maastrichtu, izvijestili su nizozemski mediji.

Ulje na platnu pod nazivom "Pacijent u nesvijesti ili osjetilo mirisa", dimenzija 21,6 x 17,8 cm Rembrandt je naslikao u dobi od 18 ili 19 godina, a pariška galerija Talabardon & Gautier kupila ga je 2015. na dražbi u Sjedinjenim Državama za milijun dolara. Prethodno je bio u vlasništvu američkog kolekcionara iz New Jerseya.

Platno je dio serije od pet slika koje predstavljaju pet ljudskih osjetila. Na njoj su prikazani liječnik i njegov asistent u trenutku dok pokušavaju dovesti svijesti pacijenta uz pomoć maramice natopljene amonijakom.

Još dvije slike iz serije - "Trojica glazbenika ili osjetilo sluha)" i "Operacija ili osjetilo dodira" u vlasništvu su njujorške galerije Leiden Collection. "Prodavač naočala ili osjetilo vida, iz iste serije u posjedu je jednog nizozemskog muezja, a nizozemska televizija je objavila da peta iz serije slika, "Osjetilo okusa" nije nikad pronađena.

"Pacijent u nesvijesti ili osjetilo mirisa" bit će izložen u poznatom TEFAF-u (Europskoj zakladi lijepih umjetnosti) u Maastrichtu od 11. do 20 ožujka.

Na platnu se može uočiti signaturu mladoga Rembrandta, odnosno skraćenica RHS, na latinskom "Rembrandt Harmenszoon fecit" ili "Ovo djelo je izradio Rembrandt Harmenszoon".

Rembrandt van Rijn (1606. - 1669.) jedan je od najznačajnijih baroknih slikara. Među najpoznatijim su mu djelima "Noćna straža", "Židovska nevjesta", "Ana i Tobija", "Sat anatomije dr. Nicolaesa Tulpa", "Skidanje s križa" i 36 autoportreta, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close