Knjiga Enesa Kujundžića

Promovirana 'Sofra' - starinsko bosansko kulinarstvo iz kulturološke perspektive

Kultura / Flash | 13. 05. 2015. u 11:30 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sofra-starinsko bosansko kulinarstvo iz kulturološke perspektive" naziv je knjige prof.dr. Enesa Kujundžića koja je u srijedu promovirana u Narodnoj biblioteci Mostar.

O knjizi su govorili prof. Senad-Sudo Omerika, kao i sam autor prof. Enes Kujundžić, a promociji su, uz ostale, prisustvavali učenici i profesori Srednje ekonomske i ugostiteljsko turističke škole iz Mostara.

Kujundžić je istaknuo kako je u knjizi zastupljeno nekoliko tematskih područja koja na neki način aktueliziraju pitanje nematerijalne kulturne baštine u sferi kulinarstva, što je, kako je naveo, zanimljivo zbog toga jer je u posljednje vrijeme porastao interes za tu oblast ljudskog iskustva.

On je naglasio kako je 2006. godine UNESCO usvojio Konvenciju o zaštiti nematerijalne kulturne baštine te da je poslije toga uspostavljena tješnja suradnja između Svjetske turističke organizacije i UNESCO-a kako bi se unaprijedila istraživanja i promocija tradicijske kulture.

Autor je kazao kako je knjiga napisana kao jedna vrsta prolegomene, predgovora ili uvoda u oblast starinskog bosanskog kulinarstva. U knjizi se, uz ostalo, nalazi povijest tekstova o vlašićkom siru, o tome kako je bamija došla u BiH, o trešnji iz Konjica, priča kulinarskog tipa iz putopisa Evlije Čelebije, tekst o tome kada je kafa došla u BiH te recepture (pedesetak recepata).

''Ova knjiga se ne ograničava samo na kulinarstvo kao zanatsko umijeće, ona vodi računa i o društvenom ambijentu u kome se proizvodi, pravi i konzumira hrana jer taj proces unutar familije, unutar kuće je bio praćen posebnim ceremonijalom, pri čemu su se točno znala pravila kako se pristupalo sofri, kako su se jela nudila, kako su se poslije ljudi razilazili i drugo'', kazao je autor.


Kopirati
Drag cursor here to close