Zanovjet

Promovirana knjiga Olge Bikar

Kultura / Flash | 08. 10. 2016. u 11:08 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Treće večeri ''97. Šantićevih večeri poezije '' u Vladičanskom dvoru u Mostaru sinoć je održana promocija zbirke pripovjedaka '' Zanovjeta '' Olge Bikar.

Olga Bikar kaže da se radi o zbirci pripovjedaka koje su kao gejzir izašle iz njezine duše. '' Iako sam ja romanopisac i moje područje domišljanja je romansijerske, ovo je bio neki unutarnji diktat i drago mi je da sam ga ispunila '', kaže Bikar.

Zbirka se sastoji od dva dijela- '' Obiteljski spomenar '' i '' Sa sunčane strane prijateljstva '' koji sadrže po tri pripovijetke.

Bikar dodaje da su pripovijetke pomalo '' šantićevske '' i da je u pitanju mostarski kolorit. '' Koliko god je ovdje bio pogan i ružan rat i prošao kroz sve duše, mislim da je izgubio bitku s onim ljudima koji pamte Mostar na toj sunčanoj strani prijateljstva '', rekla je Bikar.

Olga Bikar je književnica porijeklom iz Mostara, trenutno sa beogradskom adresom. Izdala je tri romana '' Milost oblaka '', '' Draži nostalgije i '' Staze vilinskih mapa ''.

O zbirci '' Zanovjeta '' govorio je recenzent profesor Đorđe Dabarčić koji je naveo da su u prvom dijelu zbirke date slike prošlosti o kojima se možda i nije smjelo govoriti, dok je drugi ciklus suvremeniji i pokazuje hercegovačku ljepotu, epsku ljubav, snagu, dostojanstvo . '' Olga Bikar pokazuje određenu bliskost s junacima koji su joj dragi i poznati iz svakodnevnog života. Zbirka priča 'Zanovjeta' je jedno emotivno buđenje životne ljepote koja ponekad gubi svoje obrise '', rekao je Dabarčić.

Odlomke iz knjige čitao je glumac Bojan Beribaka, a na a promociji je svoju poeziju čitala i mlada pjesnikinja iz Nevesinja Anželika Nikolina Kučinar. Promociju su glazbeni oplemenio i Radmila Pešut i Jelena Marković na violini i violončelu.

''97 .Šantićeve Večeri poezije' 'koje organiziraju SPKD' 'Prosvjeta' 'i SPKUD' 'Gusle' 'nastavljaju se i u subotu 8. listopada kada će svoju knjigu' 'Rat i mir u BiH' 'promovirati Mirjana Kusmuk.
Istog dana SPKD '' Prosvjeta '' Nevesinje će organizirati večer '' Nevesinje-druga Šantićeva kuća '' koje će biti održano u Nevesinju s početkom u 19 sati.

U nedjelju 9.listopada s početkom u 20 sati u Vladičanskom dvoru će biti održana promocija knjige '' Folklorno nasljeđe Srba u Bradini '' autora Gorana Kovačevića. Iste večeri na programu je i prezentacija teksta '' Slikarska domišljatost Filipa L. i Vronskog '' autora Damjana Šantića. Nastupit i pjevačka grupa SPKD '' Gusle ''.

Posljednja večer u ponedjeljak, 10. listopada rezervirana je za pjesnike, pa će u 19. sati u Vladičanskom dvoru biti održana pjesnička večer.

Kopirati
Drag cursor here to close