U spomen na poginule

Promoviran film 'Uzdol 41' - da se istina o Uzdolu ne zaboravi

Kultura / Flash | 27. 03. 2015. u 21:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svrha ovog predstavljanja je da se istina o Uzdolu ne zaboravi, kao i ukazivanje na sramotnu činjenicu da za ovaj strašni zločin do dana današnjeg nitko nije odgovarao'', rečeno je večeras u HD herceg Stjepan Kosača na predstavljanju filma 'Uzdol 41'.

''Po završetku rata imenovan sam župnikom. Od trenutka preuzimanja župe trudio sam se djelovati da ova župa pogođena ratom oživi, da ostaci žrtava nađu smiraj. Odmah sam sazvao ljude i tražili smo načine kako bi to izveli. Napravili smo plan, ispitali mogućnosti i pristupili realizaciji memorijalnog centra. Kada je to bilo gotovo nakon devet godina od stradanja svi ostaci preneseni su centar. Na Uzdolu održavamo godišnjice i tako obilježavamo uspomenu na njih, njihovu žrtvu koja je ujedno i upozorenje nama da smo pred Bogom odgovorni zalagati se za održavanje života u rodnom kraju, očuvanje mira i rada na općem dobru u svojoj domovini. Želim zahvaliti svima koji nam pomažu'', rekao je na predstavljanju župnik uzdolski don Miljenko Džalto.

Naime, kako je rečeno na predstavljanju film 'Uzdol 41' govori o ratnom zločinu Armije BiH na Uzdolu na blagdan Uzvišenja svetoga Križa – 14. rujna 1993. Ujutro, toga dana pripadnici Armije BiH izvršili su stravičan pokolj nad 41 osobom, tamošnjim autohtonim stanovništvom Hrvatima (29 civila i 12 vojnika HVO-a). Najstarija ubijena osoba imala je 87 godina, najmlađa je bila desetogodišnje dijete, a mrtva tijela su masakrirana.

U spomen na poginule, u Uzdolu je podignut veliki drveni križ na koji je ugrađen još 41 manji križ. Na svakom manjem križu zapisano je ime i prezime te godina rođenja i smrti pojedine uzdolske žrtve.

Gvardijan dr. fra Iko Skoko, kazao je kako je cilj filma iznijeti istinu o zločinu, a ta istina nije potpuna, kaže Skoko jer nitko nije odgovarao za ovaj zločin.

''Film se predstavlja s ciljem da se upoznamo sa stradanjem u Uzdolu, te da posvjedočimo kako njihove kršćanske obitelji nose svoj veliki križ. Film govori i o onima koji su činili ovaj zločin kao i onima koji iz svijeta govore o stradanjima na našim prostorima s porukom da ne koriste dvostruka mjerila kad se govori o žrtvama. Žrtva je uvijek žrtva i o žrtvama se treba govoriti jednako'', kazao je fra Skoko.

Inače, o filmu su uz don Džaltu i fra Skoku još govorili biskup mons. dr. Ratko Perić, te scenarist i redatelj filma Marko Raguž. Prigodan glazbeni program izvela je klapa Studenac iz Kruševa i solisti Ela Čule i Karlo Miličević.

Inače, organizatori predstavljanja su župa sv. Ivana Krstitelja - Uzdol i HKZ Troplet, uz potporu Hrvatske Zajednice Herceg-Bosna i Udruga proizišlih iz Domovinskog rata.

Kopirati
Drag cursor here to close