Stolac

Promocija knjige 'Stolac, prešućeni zločin' koautora Nermina Bise i Aziza Tafre

Kultura / Flash | 02. 08. 2017. u 10:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promocija knjige "Stolac, prešućeni zločin" koautora Nermina Bise i Aziza Tafre bit će upriličena 4. kolovoza u 21 sat u dvorištu središnje Careve džamije u Stocu.

O knjizi će, uz autore, govoriti recenzenti mr. prof. Jasminka Pitić i prof. Alen Almin Bašić.

''Stolačkom promocijom zatvara se krug izbjegličkog (muhadžirskog) puta kojim su Stočani prošli od 1993.do 1997.godine. Zločini i brutalna ubojstva koja su vršili pripadnici HVO-a i HV-a, počinjena po logorima smrti od Koštane bolnice i Vaspitno-popravnog doma, preko Pješivca i Aladinića do zaseoka Orašlje na Rotimlji opisani su i dokumentirani na 330 stranica knjige'', kazao je u izjavi za Fenu novinar i koautor knjige Nermin Bise.

Istovremeno, dodao je, knjiga govori o zločinu počinjenom u lipnju 1992.godine u Dabrici nad 26 civila Bošnjaka i Hrvata kojeg su počinile srpske vojne i paravojne formacije.

Dokumentirana i na osnovu argumentiranih i originalnih svjedočenjima napisana, knjiga "Stolac, prešućeni zločin" u svojoj konačnici otkriva povratak Stočana svome gradu i grada svojim građanima, ističe Bise te napominje kako ni u jednom trenutku knjiga ne potiče na osvete niti je jednostrano napisana, već kao dokument svjedoči o jednom užasnom vremenu te pritom skida stigmu kolektivne odgovornosti jednog ili drugog naroda za zločine koji su se dogodili.

Po njegovim riječima, nalogodavci i izvršitelji zločina imaju svoja imena, kao i žrtve, zbog čega se nikako, izvršitelji zločina ne mogu skrivati iza kolektiviteta naroda ili etničke skupine kojoj pripadaju.

Promocija će se održati uz tehničku podršku stolačkog ogranaka "Preporoda".

Kopirati
Drag cursor here to close