Kino Europa

Promocija dokumentarnog filma ''Petar Barbarić – od Klobuka do Travnika''

Kultura / Flash | 26. 04. 2016. u 15:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji nadbiskupijskog sjemeništa "Petar Barbarić" – Travnik, Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata te uz pomoć nekolicine Ljubušaka – Klobučana u Zagrebu u petak, 29. travnja 2016. s početkom u 19.00 sati, u Kinu Europa u Zagrebu bit će upriličena promocija dokumentarnog filma “Petar Barbarić – od Klobuka do Travnika”.

Dokumentarni film govori o životu mladog isusovca i budućeg blaženika Petra Barbarića, rođenog 1874. u Klobuku (zaselak Šiljevište) kod Ljubuškog u hrvatskoj obitelji devetero djece od pobožnih roditelja, koji je umro na glasu svetosti u travničkom sjemeništu 1897. godine.

Film se, uz Petrov svetački život, posebno bavi djelovanjem čuvene travničke gimnazije, koja danas nosi ime po ovom sluzi Božjem. Dokumentarni film snimljen je u produkciji Hrvatske radio televizije, redatelj je Mario Raguž.

Papa Franjo je 18. ožujka 2015. odobrio dekret o priznavanju herojskih kreposti sluge Božjega Petra Barbarića.

Petar Barbarić trebao bi postati prvi Hercegovac blaženik, pa i svetac, stoga vrijedi doći i pogledati ovaj dokumentarac. Ulaz je slobodan.

Također dan ranije u četvrtak, 28. travnja 2016. u Crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije- samostan Hercegovačke franjevačke provincije u Dubravi, Avenija Gojka Šuška 2 održati će se Sveta misa za Klobučane i prijatelje Klobuka u 19h, te u 20 sati promocija monografije „Župa svetog Marka u Klobuku“ autora dr.fra Roberta Jolića.

Riječ je o prvoj cjelovitoj monografiji posvećenoj povijesti i sadašnjosti župe Klobuk, koja donosi niz manje poznatih činjenica o tom najvećem selu ljubuške općine, koje je nadaleko poznato po svojim prirodnim posebnostima te sinovima ovog kraja.

''Pozivamo sve Ljubušake, Hercegovce i prijatelje Hercegovine u Zagrebu da posjete ove hvalevrijedne događaje'', priopćio je Zavičajni klub hercegovačkih studenata.

Kopirati
Drag cursor here to close