Izložba

'Promjena' u Kosači

Kultura / Flash | 24. 06. 2016. u 22:29 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otvaranje izložbe Društva hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji BiH pod nazivom 'Promjena' na kojoj su nagrađena tri najbolja rada, upriličeno je u petak navečer u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru.

Na izložbi je predstavljeno dvadeset radova u kojima su umjetnici kroz različite medije pokušali artikulirati svoj odnos prema stanju promjene koje je neizostavan dio života svakoga čovjeka.

"Ovo je prvi put nakon dužeg vremena da pravimo jednu ovakvu izložbu, koja će, nadam se, načiniti neke pozitivne pomake i dovesti do promjena na likovnoj sceni na ovim prostorima", kazao je u izjavi za medije akademski slikar Dario Pehar.

Dodao je kako sam naziv izložbe 'Promjene' predstavlja izazov i pruža mogućnosti da se umjetnik izrazi, no isto tako da pokuša napraviti neki malo radikalniji pomak na domaćoj likovnoj sceni.

Četveročlani stručni žiri dodijelio je novčane nagrade za tri najbolje realizirana rada, a nagrađeni su Josip Mijić, Mario Šunjić i Tomislav Zovko, koji su dobili i skulpture s prekidačem koje simboliziraju promjene. Na izložbi su prikazani radovi 19 umjetnika u raznim tehnikama akrilik, grafika, kamen...

Promjena i neizvjesnost promjene donose svojevrstan rizik koji bi trebao biti prihvatljiv čovjeku upravo zato jer samovolja ne kontrolira rizik u primarnom smislu ovog pojma. S druge strane, promjena mora biti racionalna, humana i korisna kako ne bi narušila univerzalne društvene vrijednosti, zapisala je, uz ostalo, povjesničarka umjetnosti Ana Filipović u predgovoru kataloga izložbe.

Kopirati
Drag cursor here to close