Koga briga

Profit svetiji od svetinje: Rudnik uništio povijesno blago

Rudniku željeza lokalni Aboridžini još uvijek nemaju pristup…
Kultura / Flash | 25. 06. 2021. u 11:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rudarska kompanija Rio Tinto nije uspela zaštititi artefakte stare 18.000 godina koji pokazuju kako su ljudi živjeli tijekom posljednjeg ledenog doba, što je samo dio devastacije koju je taj rudarski gigant desetljećima držao u tajnosti, objavila je danas australijska organizacija starosjedioca.

Ta grupa je objavila da je "Rio Tinto", usprkos obećanju da će poboljšati način na koji štiti domorodačko naslijeđe nakon uništavanja svetih arheoloških lokaliteta prošle godine, nije bio potpuno iskren u vezi s uništavanjem naslijeđa tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća u rudniku željeza, kojem lokalni Aboridžini još uvijek nemaju pristup, prenosi agencija Reuters.

  / Foto: Puutu Kunti Kurrama and Pinikura Aboriginal Corporation 

Australijsko rudarstvo je "industrija koja se nije ponašala odgovorno i industrija kojoj je potreban mnogo veći nadzor nad zaštitom naslijeđa", navodi se u priopćenju grupe Wintawari Guruma Aboriginal Corporation (VGAC) koja brani interese domorodačkog stanovništva.

Video: Juukan Gorge traditional owners show destruction from Rio Tinto blast of Aboriginal site

Problematični odnosi između rudarske industrije i aboridžinskog naslijeđa privukli su svjetsku pažnju prošle godine kada je "Rio Tinto", uz odobrenje države, minirao dvije drevne pećine koje su smatrane za sveta mjesta domorodačkih naroda u Zapadnoj Australiji.

Kopirati
Drag cursor here to close