Mostar

Priopćenje sa 63. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Kultura / Flash | 21. 03. 2015. u 13:55 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održali su 13. ožujka 2015. u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu i 20. ožujka 2015. u Biskupskom ordinarijatu u Mostaru svoje 63. redovito zasjedanje pod predsjedanjem biskupa banjolučkog mons. dr. Franje Komarice.

U Mostaru su, osim članova Biskupske konferencije BiH, također sudjelovali delegati: Hrvatske biskupske konferencije mons. Nikola Kekić, biskup križevački, Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda mons. Ilija Janjić, biskup kotorski, i Talijanske biskupske konferencije mons. Dino de Antoni, nadbiskup u miru iz Gorizije.

Na početku zasjedanja u Mostaru predsjednik BK biskup Komarica izrazio je dobrodošlicu svim nazočnima te se osvrnuo na proteklo petogodišnje razdoblje svoga predsjedanja. Podsjetio je da je održano 38 sjednica što plenarnog zasjedanja BK BiH i njezina Stalnog vijeća, što zajedničkog zasjedanja s Hrvatskom biskupskom konferencijom te zasjedanja BK BiH s Konferencijom viših redovničkih poglavara i poglavarica i, napose, s franjevačkim provincijalima u Bosni i Hercegovini. Naveo je značajan broj urađenih poslova i ostvarenih projekata za dobro Crkve i ljudi u BiH te za Crkvu u okruženju i diljem Europe.

Na dijelu zasjedanja u Mostaru sudjelovao je i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto. U razgovoru nuncija Pezzuta s biskupima bilo je riječi o potrebi ažuriranja dušobrižništva u bolnicama i zatvorima, o upravo završenu pohodu biskupa „ad limina Apostolorum“ u Rimu te o ovogodišnjem obilježavanju Papina dana početkom srpnja 2015. godine.

Delegati Biskupskih konferencija prenijeli su članovima BK BiH izraze bratske solidarnosti članova njihovih Konferencija izvijestivši biskupe o nekim osobito aktualnim pastoralnim pitanjima i projektima koje poduzimaju u svojim partikularnim Crkvama. Čestitali su biskupima BK BiH na velikom Božjem daru u najavljenu apostolskom pohodu pape Franje početkom mjeseca lipnja ove godine Sarajevu, nadodavši da će se biskupi, a i vjernici iz njihovih Biskupskih konferencija, priključiti tome jedinstvenom radosnom događaju za Crkvu i sve ljude u BiH.

Biskupi BK BiH su zamolili biskupa Kekića da prenese zahvalnost članovima HBK, brojnim katolicima i svim ljudima dobre volje u Republici Hrvatskoj što su i ove godine svojom molitvom i materijalnim doprinosom u okviru Tjedna solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini pokazali svoju solidarnost i blizinu.

Tijekom zasjedanja biskupi su, između ostalog, razmotrili pristigle službene dopise i donijeli konkretne zaključke.

Informirani su o dosadašnjim pripremama za najavljeni apostolski pohod Svetog Oca Sarajevu, 6. lipnja 2015., iznijeli svoje želje i dali određene sugestije.

Detaljno su se osvrnuli na svoj upravo završeni službeni pohod Svetom Ocu i uredima Rimske kurije „ad limina Apostolorum“ koji je trajao od 10. do 17. ožujka 2015. Izrazili su zahvalnost Bogu što su imali prigodu tijekom Misnih slavlja u četiri velike rimske bazilike - Sv. Petra, Sv. Pavla, Sv. Ivana Lateranskoga i Sv. Marije Velike - te u crkvi Ara coeli i u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima slaviti Mise i na osobit način moliti za Crkvu i sve ljude u Bosni i Hercegovini.

Posebno su molili na grobovima apostolskih prvaka svetih Petra i Pavla i na grobu svetog Ivana Pavla II. za sve članove svojih biskupijskih zajednica. Osobito su zahvalni za nezaboravan susret s papom Franjom i za njegovu očinsku poruku koju su primili. Osjećaju se obogaćeni otvorenim i konstruktivnim razgovorima i bratskim susretima u Državnom Tajništvu Svete Stolice te u sjedištima brojnih Kongregacija i Papinskih vijeća. Posebnu zahvalnost osjećaju prema ravnateljstvu i članovima Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima zbog njihova izvanredna gostoprimstva i raspoloživosti za brojne usluge.

Biskupi su saslušali izvješća svih svojih Komisija, Vijeća i drugih tijela BK. Za neke od njih dali su konkretne sugestije za daljnji rad. Saslušali su i izvješće o radu Papinskih misijskih djela u BiH te izrazili zahvalnost nacionalnom i dijecezanskim ravnateljima za uspješno organiziran 26. susret misionara Crkve u Hrvata u mjesecu srpnju 2014. u Sarajevu. Potiču sve svećenike, redovnike redovnice i sve vjernike na trajnu molitvu i potporu misionarima i misijama. Biskupi su prihvatili i podržali prijedlog Nacionalnoga vijeća PMD BiH da se nova misijska akcija, koja će se od srpnja 2015. godine provoditi na području cijele BiH, namijeni kao pomoć Misiji Njoko u Zambiji, gdje djeluje krčki svećenik don Boris Dabo.

Nakon što je dosadašnjem predsjedniku istekao petogodišnji mandat, biskupi su za novoga predsjednika izabrali nadbiskupa metropolita vrhbosanskoga kardinala Vinka Puljića, za dopredsjednika mons. dr. Tomu Vukšića, vojnoga biskupa u BiH, a za člana Stalnoga vijeća mons. dr. Peru Sudara, pomoćnoga biskupa vrhbosanskog.

Na predstojećoj Biskupskoj sinodi o Obitelji, koja će se održati od 4. do 25. listopada 2015. u Vatikanu, biskupe BK BiH predstavljat će mons. Tomo Vukšić.

Sa zasjedanja u Mostaru biskupi su uputili katolicima u zemlji i u zemljama okruženja poziv „na molitvu i duhovnu pripravu za dragocjeni susret s papom Franjom“ u Sarajevu, 6. lipnja 2015.

Biskupi su slavili Euharistiju, 19. ožujka u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru na svetkovinu sv. Josipa, zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije. Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, a propovijedao biskup Vukšić.

Kopirati
Drag cursor here to close