tomislavgrad

Priključak vode otkrio ilirsko groblje iz drugoga stoljeća prije Krista

Kultura / Flash | 15. 12. 2015. u 07:41 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Omolju, koji se nalazi u općini Tomislavgrad, radovi na priključivanju vode otkrili su fascinantno arheološko nalazište.

Naime, pri kopanju kanala za polaganje vodovodne cijevi za kuću Mate Radoša pronađeno je ilirsko groblje koje datira iz drugoga stoljeća prije Krista, piše Omolje.com

''Ovaj lokalitet je vrlo interesantan za istraživanja jer se radi o groblju iz vremena Dalmata kao i nekoliko grobova srednjega vijeka'', smatra Kustos  duvanjskoga muzeja, arheolog Stipan Dilber.

Dilber kaže, kako bi trebalo razjasniti radi li se o groblju u koje su se pokapali Dalmati koji su živjeli u i oko omoljske gradine ili o groblju koje je nastalo nakon prvoga delmatsko – rimskog rata, koji se dogodio oko 150. godine prije Krista.

Grobovi koji su pronađeni tipični su za delmatski način ukapanja. Sastoje se od ploča koje su postavljene dvoslivno u pravcu sjever – jug s tim da su dodirne ivice isklesane kao i trokutasti prednji i zadnja kamena ploča koja je zatvarala grob.

Podsjetimo, da je ovo jedno od nekoliko nalazišta grobalja na Duvanjskome polju iz vremena ilirskih plemena koja su živjela na ovim prostorima.

''Nadamo se da će se novootkriveni ali i ostali lokaliteti na području Omolja bolje istražiti kako bi saznali više o životu ilirskih plemena na ovome područje'', piše Omolje.

Kopirati
Drag cursor here to close