Zagreb

Prikazan film ''Iz mržnje prema vjeri''

Kultura / Flash | 17. 04. 2015. u 08:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dokumentarni film "In odium fidei - Iz mržnje prema vjeri", autorice Nade Prkačin i u produkciji Laudata, prikazan je sinoć u prostorijama Hrvatskog slova u Zagrebu.

Film govori o patnjama hrvatskoga naroda i hrvatskoga svećenstva u Hercegovini koji su najviše stradali pred sam kraj Drugog svjetskog rata i u poraću, priopćeno je iz Vicepostulature Postupak mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće".

Tijekom mjeseca ožujka film su imali prilike vidjeti brojni Hrvati u domovini i iseljeništvu zahvaljujući turneji po Hrvatskoj, BiH, Americi i Kanadi, a projekcija u Hrvatskom slovu bila je druga projekcija u Zagrebu

Obraćajući se okupljenima prije projekcije, producentica filma Ksenija Abramović kazala je kako je prikazivanje filma u službi istine o 66 ubijenih hercegovačkih fratara.

''Do danas ovo je jedna od najvećih misterija novije povijesti o kojoj se šuti. Svjedoci su ušutkani strahom, a političari se boje svojih trenutačnih pozicija. Ali voljeli li je ili ne istini moramo u životu dati prednost'', istaknula je Abramović, podsjećajući da svaki narod nosi svoje sjećanje te da narod koji ne poznaje svoje povijesti, svoje tragedije i pobjede nije dostojan da ga se smatra subjektom povijesti.

Scenaristica i redateljica Nada Prkačin rekla je da se velika stradanja o kojima je u filmu riječ nisu dogodila slučajno, već su bila pomno isplanirana i isprepletena mržnjom prema katoličanstvu i hrvatstvu.

''Filmom ne samo da molimo, nego preklinjemo da se bez straha od posljedica govori istina. Govorite, dakle, prošlo je vrijeme kad se kažnjavalo zbog toga. Razumijemo da se nije govorilo u komunističkoj Jugoslaviji, ali sada doista tko god ima saznanja, tko god nosi u sebi sjećanja, priče svojih roditelja, baka i djedova, mora govoriti gdje stigne i kad stigne. Istina o prošlosti potrebna nam je kako bismo znali stvarne, a ne iskonstruirane činjenice. U konačnici, istina nam je potrebna da bismo oprostili zločincima. Oprost je veliki korak prema još uvijek nedočekanom priznanju odgovornih za zločine. Kad se konačno na jednom putu sretnu oprost i pokajanje, taj put je pravi put prema budućnosti'', zaključila je Prkačin, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close