2004. godine

Prije točno deset godina, 23. srpnja obnovljen je Stari most u Mostaru

Kultura / Flash | 23. 07. 2014. u 06:28 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današanji dan, 23. srpnja 2004. godine otvoren je obnovljeni Stari most u Mostaru, srušen u ratu 1993. godine.

Stari most u Mostaru je remek djelo osmanske arhitekture na Balkanu i jedan od najvrjednijih kulturno-povijesnih spomenika u svijetu. Uništen je 1993. godine tijekom rata u Bosni i Hercegovini, nakon čega je obnovljen i ponovno otvoren za javnost 23. srpnja 2004. godine.

Prigodnoj svečanosti, koja je upriličena tim povodom na platou ispod Starog mosta, nazočilo je više od pedeset stranih izaslanstava, državnika, predsjednika vlada, ministara vanjskih poslova, predstavnika međunarodne zajednice, bh. vlasti, predstavnika kulturnog i vjerskog života u BiH, kao i preko pet stotina akreditiranih novinara iz cijelog svijeta.

Projekt obnove Starog mosta zajednički su financirali Hrvatska, Turska, Italija, Nizozemska, te Svjetska banka, Europska banka za obnovu i razvoj te Grad Mostar s 1,5 milijuna dolara.

Godinu dana kasnije, točnije 15. srpnja, na zasjedanju UNESCO-a u Južnoafričkoj Republici u gradu Durbanu, Stari most uvršten je na popis zaštićenih spomenika kulture UNESCO-a, kao spomenik kulture i pomirenja u Mostaru i Bosni i Hercegovini.

U povodu obilježavanja 10. obljetnice otvaranja Starog mosta, u Mostaru će danas biti otvoren Interpretacijski muzej, jedinstveni
centar te vrste u BiH, koji će posjetiteljima pružiti jedno novo interaktivno iskustvo i koji će kulturno ali i turistički obogatiti Grad Mostar.

Također, danas u 18 sati u Gradskoj vijećnici održat će se forum pod nazivom "Mostar 2014 - 10 godina poslije", koji realizira
Grad Mostar u suradnji s organizacijom INFINITY Heritage.

Na forumu će sudjelovat niz cijenjenih arhitekata i urbanista te stručnjaka iz oblasti zaštite spomenika, a razmatrat će se arhitektura i urbanizam pojedinih gradskih zona te na bazi izloženoga otvoriti dijalog o prostoru, arhitekturi i urbanizmu i potencijalima u suvremenom kontekstu.

U povodu 10. obljetnice otvaranja Starog mosta, sinoć je u Gradskoj vijećnici Grada Mostara promovirana turistička monografija "Mostar - beskrajna priča", u izdanju Fortuna trade Mostar, a koja kronološki opisuje Mostar od njegovog nastanka do danas.

Kopirati
Drag cursor here to close