Barun Josip Jelačić

Prije 175 godina Jelačić svečano ustoličen za hrvatskog bana

Nakon polaganja prisege novi je ban po tradicionalnom običaju triput podignut u vis, uz poklike "Živio!" i pucnjavu topova. Obred je nastavljen u crkvi sv. Marka, a zatim u pravoslavnoj crkvi Sv. Preobraženja...
Kultura / Flash | 05. 06. 2023. u 10:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 175 godina, petog lipnja 1848. godine u Zagrebu je barun Josip Jelačić svečano je ustoličen za bana Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.

Jelačić je ušao u grad u svečanoj povorci koju su predvodili husari i serežani u slikovitim odorama. Za njima su išle 93 kočije s mnogobrojnim uglednim osobama, a na Katarininom trgu, na tadašnjem Gradecu, dočekalo ga je mnoštvo naroda i saborski zastupnici pred kojima je položio prisegu.

Nakon polaganja prisege novi je ban po tradicionalnom običaju triput podignut u vis, uz poklike "Živio!" i pucnjavu topova.

Obred je nastavljen u crkvi sv. Marka, a zatim u pravoslavnoj crkvi Sv. Preobraženja, gdje je bana formalno ustoličio pravoslavni patrijarh i mitropolit Josif Rajačić.

Ta činjenica, da je Jelačić ustoličen od strane pravoslavnog patrijarha, a ne katoličkog biskupa, izazvala je mnogo kontroverzi. Ipak, objašnjenje za to može se pronaći u činjenici da zagrebački biskup Juraj Haulik u to doba nije boravio u Zagrebu, nego u Beču, ali i u želji da se pokaže hrvatsko–srpsko jedinstvo u obrani od mađarskih pretenzija.

Nakon čina ustoličenja, proslava je nastavljena u Banskim dvorima na Markovom trgu. (Izvor: Povijest.hr)

Video: TV kalendar 23.03.2021. (Josip Jelačić imenovan hrvatskim banom - 1848.)
Kopirati
Drag cursor here to close