Putovanje kroz vrijeme

Priča o životu u Austrougarskoj monarhiji prije sto godina predstavljena u Mostaru

Kultura / Flash | 29. 04. 2014. u 18:22 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Galeriji mostarskog Centra za kulturu u Mostaru otvorena je izložba "Nemirno zatišje pred buru. Vrijeme prije 1914.".

Ovu izložbu povodom obilježavanja 100 - godišnjice početka Prvog svjetskog rata pripremilo je Savezno ministarstvo za Europu, integracije i vanjske poslove, a u Mostaru je postavljena posredstvom Veleposlanstva Republike Austrije u Bosni i Hercegovini.

Godine neposredno prije Prvoga svjetskog rata često se retrospektivno prikazuju kao doba zatišja pred buru. No, posve suprotno ovoj predodžbi, Austrija je u to vrijeme proživljavala vrlo burnu fazu tijekom koje je život na svim područjima ljudskoga djelovanja učinio onaj posljednji veliki korak u modernu: Sigmund Freud istražuje podsvijest naše egzistencije, žene se počinju emancipirati, cionisti žele židovsku državu, glazba napušta temelje harmonije, a slikarstvo se ubrzano oslobađa konkretnost.

''Ova izložba neće biti predstavljena samo na prostoru bivše Austrougarske monarhije, nego će se pokazati u cijelom svijetu gdje postoje Veleposlanstva Austrije i danas premijerno otvaramo ovu izložbu u BiH koju ćete u Mostaru moći vidjeti do 13. svibnja'', rekla je prva tajnica Veleposlanstva Austrije u Sarajevu Brigitte Sitzwohl - Pfriemer.

Izložba ukazuje na kulturno-znanstvenu dimenziju "burnih godina oko 1914." (Robert Musil) i značenje ovog vremena za korak u modernu.

''Ovo je izložba koja obrađuje Austrougarsku kao cijelinu, ali sigurno je naglasak stavljen na Beču kao glavnom gradu, kao gradu gdje je došlo iz prvih razvoja. Moje je mišljenje da su te nove stvari koje su se dogodile u Beču i danas aktualne i bitne su u našem svakodnevnom životu'', rekla je Sitzwohl - Pfriemer. 

Kopirati
Drag cursor here to close