Povijesna balada

Priča o čeznji za Bosnom i Poljskom na daskama HNK Mostar

Kultura / Flash | 30. 09. 2015. u 18:54 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Moja Bosna' naziv je predstave koja je na scenu Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru donijela priču između ljudi u Bosni i Poljskoj, koji su ustvari kada su živjeli u Bosni čeznuli za Poljskom, a kad su se preselili u Poljsku čeznuli za Bosnom.

Junake ove izuzetne povijesne balade u kojoj su tragični i potresni fragmeti isprepleteni sa komičnim scenama, pratimo u godinama iz II svjetskog rata, u tadašnjim situacijama okrutnih borbi svih protiv svih (srpskih četnika, hrvatskih ustaša i domobrana, komunističkih partizana Tita) neposredno poslije rata.

Radnja se događa kako u selu Gumjera u Bosni 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća, tako i na prelomu 40-ih i 50-ih godina u selu Motile kod Boleslawieca, gdje su se naselili reemigranti. Također, predstava se dotakla i elemenata iz opsade Sarajeva, devedesetih godina prošlog stoljeća.

Gostovanje Teatra Modrzejewske iz Poljske, u režiji Jaceka Glomba, redatelja i osnivača ovog teatra, na tekst Kataržine Knichalske, publici u Mostaru omogućio je Mostarski teatar mladih u suradnji s Poljskim veleposlanstvom, Ministarstvom kulture i nacionalne baštine Republike Poljske i Hrvatskim narodnim kazalištem Mostar.

Primijetivši kako je na mostarskoj izvedbi predstave bilo više posjetitelja nego u Sarajevu dan ranije, redatelj je izjavio kako je Mostar grad pred kojim se Sarajevo treba sakriti.

'Moja Bosna', prikazana u srijedu 30. rujna, samo je jedan u nizu projekata koji su najavljeni iz mostarskih kazališnih kuća HNK i Mostarski teatar mladih.

Kopirati
Drag cursor here to close