baština

Prezentacija stećaka kao kandidata za upis u svjetsku kulturnu baštinu UNESCO

Kultura / Flash | 17. 06. 2016. u 11:30 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji veleposlanstava Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Srbije i Republike Hrvatske u Parizu, 15. lipnja 2016. godine održana je svečana prezentacija stećaka, kandidata za upis u svjetsku kulturnu baštinu UNESCO.

U nazočnosti veleposlanika zemalja članica Odbora za svjetsku baštinu UNESCO, brojnih predstavnika francuske kulturne i političke javnosti i medija, stećci su predstavljeni kao kandidat koji ima univerzalnu izvanrednu vrijednost koja zaslužuje da bude na listi UNESCO. Prezentacija je kruna aktivnosti lobiranja za ovaj projekt, jedinstven u istočnoj Europi i po tome što je regionalan.

Veleposlanik Bosne i Hercegovine Ivan Orlić je u obraćanju nazočnima istaknuo da stećci nose poruku pomirenja, obnove povjerenja, povijesne upućenosti na suživot i filozofije prolaznosti u životu koji živimo.

Od ukupno 30 lokaliteta stećaka, 22 se nalaze u BiH, po 3 u Crnoj Gori i Srbiji i 2 u Hrvatskoj. Odluka o upisu na listu Svjetske baštine će biti donijeta na zasjedanju Svjetskog odbora za baštinu, koja će se polovicom srpnja ove godine održati u Istanbulu.

Kopirati
Drag cursor here to close