Odlazak prvaka

Preminuo Prvak Sarajevskog baleta Tonči Marinić

Kultura / Flash | 09. 04. 2012. u 11:26 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvak Sarajevskog baleta i jedno vrijeme njegov rukovoditelj Antun Tonči Marinić preminuo je danas u Sarajevu u 76. godini. Bio je solist od 1956. s više od 30 uloga ostavljajući nesumnjiv trag u nastajanju i razvoju Sarajevskog baleta.

Bio je jedan od najboljih interpretatora romantičnog repertoara na jugoslavenskim prostorima.

U monografiji Narodnog pozorišta u Sarajevu iz 1998. godine zapisano je da je bio 'veoma elegantne i lijepe scenske pojave, markantno se izdvajajući od ostalih, dobro je poznat po izražajnim i sigurnim kreacijama vodećih rola klasičnog, neoklasičnog i modernog repertoara (Princ u Labudovom jezeru, Uspavanoj ljepotici, Pepeljugi, Žizeli, zatim impresivni Romario, Mandarin, Kopelijus, Bazil)'.

Od 1972. do 1975. bio je šef Baleta, potom nastavio djelovati kao pedagog i koreograf specifičnog usmjerenja na scenski pokret i plesne interpretacije u dramskim predstavama većine naših teatara, ali i teatara bivše Jugoslavije.

U riznici njegovih vrhunskih kreacija ističu se neprevaziđeni Kvazimodo (Esmeralda), perfektno doneseni Sirano, ukleti i tragični kralj Edip, raspolučeni Hasanaga i mnoge druge koje su uvijek bile pozdravljene od publike i kritike.

Antun Marinić rođen je 1936. godine u Loparu na otoku Rabu. Balet je učio na Baletskoj školi u Osijeku, a u ansamblu Sarajevskog baleta bio je neprekidno od 1956. do umirovljenja trideset godna poslije.

Nakon umirovljenja predano se bavio pedagoškim i koreografskim radom. Za izuzetna stvaralačka ostvarenja nagrađen je Šestoaprilskom nagradom grada Sarajeva i Zlatnom plaketom. Vrijeme komemoracije i sahrane bit će naknadno objavljeni.

Kopirati
Drag cursor here to close