Čovjek od pera

Preminuo Krešimir Šego

Kultura / Flash | 09. 12. 2014. u 11:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon kraće i teške bolesti, noćas je, u svom domu u Međugorju, preminuo istaknuti hrvatski i bosanskohercegovački književnik Krešimir Šego.

Rođen je 11. veljače 1950., u Međugorju. Osnovnu školu završio je u Međugorju i Čitluku, a srednju u Čapljini. Diplomirao je sociologiju na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu. Radio je kao novinar u Sarajevu, te kao profesor u gimnaziji u Čitluku.

Zadnjih petnaestak godina je djelovao kao slobodni umjetnik. Bio je glavni i odgovorni urednik književnog časopisa Most, potom časopisa Glasnik mira – Međugorje. Pokrenuo je i uređivao dva časopisa za djecu: Školarac i Cvitak – čiji je bio glavni urednik sve do smrti.

Bio je član Društva hrvatskih književnika. Objavio knjige: Žeđ pojilišta, Stojna kuća,Vrijeme letjelica, Hrvatska Tišina, Svijeća pod križem, Zavjetni kovčeg (zbirke pjesama); Rubovi i Rubovi II (knjige eseja, kritika i razgovora); Latice, Malene priče(knjige za djecu) i Anđeli moji (zbirka slikovnica, s Miljenkom Stojićem) te Vrijeme milosti, Gospina šaputanja i Fra Slavko (knjige međugorske tematike).

Izabrane pjesme objavljene su mu na njemačkome i poljskome jeziku, a Vrijeme milosti na engleskome, francuskome, poljskome, talijanskome, češkome, flamanskome i njemačkome.

Pogreb će biti 10. prosinca 2014. na groblju Kovačica.

Kopirati
Drag cursor here to close