Abbas Kiarostami

Preminuo jedan od najvećih redatelja na svijetu

Kultura / Flash | 05. 07. 2016. u 07:20 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najvećih redatelja na svijetu, Iranac Abbas Kiarostami, umro je u Francuskoj od raka u 76. godini, izvijestili su u ponedjeljak iranski mediji.

Kiarostami, koji je osvojio Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu 1997. za "Okus trešnje", otputovao je iz Teherana prošlog tjedna na liječenje u Francusku, objavila je novinska agencija Isna dodajući da je njegovu smrt potvrdila Kuća filma u Iranu.

"Abbas nije samo najveći iranski redatelj, Rossellini Teherana, nego i nadahnuti snimatelj. On je bio umjetnost sama", napisao je na Twitteru nekadašnji predsjednik canneskog festivala Francuz Gilles Jacob.

Na Twitteru su povodom njegove smrti brojni obožavatelji citirali rečenicu francuskog redatelja Jean-Luca Godarda: "Film počinje s Griffithom, a završava s Kiarostamijem".

Nagrada u Cannesu za "Okus trešnje", o želji za životom i krhkosti 50-godišnjeg muškarca, donijet će mu nevolje u Iranu jer će mu francuska glumica Catherine Deneuve pri dodjeli nagrade dati poljubac što izaziva ljutnju konzervativaca.

Kiarostami je rođen u Teheranu 1940. u skromnoj obitelji i postaje jedan od najpoznatijih imena iranskog filma šezdesetih godina.

Nagrade na najvećim svjetskim festivalima donijele su mu ugled od Europe do SAD-a i Japana.

Uz francusku Zlatnu palmu osvojio je Srebrnog medvjeda na venecijanskoj Mostri 1999. za film "Vjetar će nas odnijeti", o dostojanstvu rada i jednakosti muškarca i žene.

Osvojio je ukupno 34 nagrade a, uz spomenute, poznat je po filmovima "Putne karte" iz 2005., "Svakome njegov film" (2007.), "Shirin" (2008.), "Provjerena kopija" (2010.) i "Kao netko zaljubljen" (2012.).

Ostao je u svojoj zemlji nakon islamske revolucije 1979. i nastavio raditi s filmašima u svijetu.

Iranska službena agencija IRNA objavila je da će njegovi posmrtni ostaci biti vraćeni u Iran i ondje biti pokopani, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close