“Odumiranje međeda”

Premijera u Narodnom pozorištu Mostar: Hoće li publika izabrati promjenu?

Kultura / Flash | 13. 12. 2016. u 12:56 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

“Vjerujemo da smo napravili dobru predstavu, predstavu koju će publika voljeti i u kojoj će uživati, koja je nešto sasvim novo, pravo repertoarsko osvježenje”, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u Narodnom pozorištu Mostar, održanoj u povodu premijere predstave “Odumiranje međeda” po tekstu Branka Ćopića i u režiji Emira Kapetanovića iz Sarajeva.

Premijera predstave je u petak, 16. 12. u 20 sati, a prva repriza u subotu, 17. 12. u 20 sati. U ovoj komediji igra ansambl Narodnog pozorišta Mostar: Saša Oručević, Amela Kreso, Ajla Hamzić, Jasmin Krpo, Mirsad Elezi, Emir Spahić, Šerif Aljić, Goran Lozo, Vedran Vilogorac i Emir Sejfić. Adaptaciju i dramaturgiju potpisuje Dženan Medanović, scenografiju i kostime Lana Lončarević, a muziku Nedim Ćišić i Darko Majersky. Premijera ove predstave druga je na sceni Narodnog pozorišta Mostar u manje od tri mjeseca, a već početkom naredne godine počinje rad na novoj predstavi.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović istaknuo je kako je intencija pozorišta da ovo bude i najbolja postratna pozorišna sezona, kako u smislu premijernih, tako i ukupnih izvođenja predstava. “Ćopićev tekst, iako napisan 1958. godine, u izvedbi Narodnog pozorišta Mostar djeluje kao da je napisan po narudžbi upravo za ovo vrijeme i ovaj grad. Tekst je svojevremeno bio zabranjen, ali reditelj je postigao savršen balanas između svevremenog Ćopića i njegove (rediteljeve) savremene vizije ovog djela. Vjerujem da će ova predstava imati svoju publiku. Svi akteri predstave ugradili su u nju dio sebe i dio svoje ličnosti”, istaknuo je Mujkanović.

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta Mostar (NPM) Adnan Lugonić rekao je da je izuzetno važno imati jednu ovakvu predstavu na repertoaru zbog toga što na otvoren način progovara o trenutnoj situaciji, odnosno o svim problemima s kojima se susrećemo. S jedne strane to jesu problemi iz segmenta dnevne politike, ali predstava im pristupa na jedan puno dublji i kompleksniji način. Također, ovom predstavom Narodno pozorište Mostar nastavlja kontinuitet politički angažiranih predstava.

“Koliko god kazalište prije svega postavljalo pitanja, mi pokušavamo dati i odgovore načinom na koji pitanja postavljamo, to jest pokušavamo sugerirati za koju smo mi opciju: ne u političkom smislu, već u smislu življenja. Predstavom želimo reći kako treba da poradimo na tome da osvijestimo gdje živimo i tko nam sve donosi za život važne odluke. Nadam se da će publika voljeti ovu predstavu i da će prepoznati ono o čemu govorimo. Glumački ansambl na čelu s redateljem Kapetanovićem je uradio veliki posao”, rekao je Lugonić.

Cijena ulaznice za premijeru je 10 KM, za reprize 7 KM, s popustom za učenike, studente i umirovljenike 3,50 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close