Posušje

Predstavljena monografija povodom 30. godina ''Bušića''

''Išli smo srcem i dušom da bude što više zastupljeno naših pripadnika unutar monografije i opisano u našim izvješćima''.
Kultura / Flash | 13. 06. 2022. u 08:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečano obilježavanje 30. Obljetnice Prve profesionalne postrojbe HVO-a, Pukovnije i 1. gardijske brigade HVO-a ''Ante Bruno Bušić'', započelo je u nedjelju odigravanjem Memorijalnog nogometnog turnira te potom predstavljanjem monografije ''Bušići'' u kinodvorani u Posušju.

Nakon intoniranja himne i odavanja počasti minutom šutnje poginulim pripadnicima ''Bušića'', u ime organizatora nazočnima se obratio predsjednik Udruge pripadnika postrojbe ''Ante Bruno Bušić'', pukovnik Josip Duspara. Govoreći o monografiji, kazao je kako je to jedna osjetljiva tema u kojoj se nije moglo dotaknuti svakog pripadnika pojedinačno, pa se pristupilo pisanju po prijedlogu autora Davora Marijana, pisati o postrojbi, ne o pojedincu.

''Išli smo srcem i dušom da bude što više zastupljeno naših pripadnika unutar monografije i opisano u našim izvješćima''. U nastavku govora pukovnik Duspara pozvao je na jedinstvo i zajedništvo, kao u Domovinskom ratu. Posebno je, vezano za izradu monografije, zahvalu uputio brigadiru Slobodanu Ćesiću, koje je dao veliki doprinos u nastanku ove knjige.

Načelnik općine Posušje Ante Begić, također se kratkim govorom obratio nazočnima. Izrazio je uvjerenje kako će ova monografija pronaći put do budućih generacija te da će poslužiti kao podsjetnik o teškom i zahtjevnom putu do suverene i slobodne Hrvatske te opstojnosti Hrvata u BiH. ''Ona ima za cilj da se ratna sjećanja otrgnu zaboravu uz naglasak uloge postrojbe u Domovinskom ratu''.

''Posušje nije bilo izravno ugroženo u ratu, međutim Posušani su stotinama kilometara dalje branili i to su za mene pravi dragovoljci'', rekao je načelnik Begić. Na kraju je izrazio nadu da će se kroz što više ovakvih knjiga čuvati dignitet Domovinskog rata, i spriječiti iskrivljivanje povijesnih činjenica o njemu.

U nastavku su o samoj knjizi su govorili dr.sc Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, zatim brigadni general i ratni zapovjednik Bušića, Antun Luburić te autor Davor Marijan, hrvatski vojni povjesničar s Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba.

Na samom kraju nazočnim članovima obitelji poginulih Bušića dodijeljene su monografije s posvetama.

Udruga pripadnika postrojbe ''Ante Bruno Bušić'' zahvalila je svima koji su na bilo kakav način pomogli u realizaciji ovog velikog projekta. Treba još reći kako je glazbeno večer uveličala klapa Grga, dok je program vodila Silvija Karamatić.

Program obilježavanja nastavlja se danas na Posuškom Gracu. Svečani program započinje u 16 sati svetom misom za poginule pripadnike

Pukovnije i 1. gardijske brigade ''Ante Bruno Bušić'' koju će predvoditi don Tomislav Mlakić, a u 17 sati uslijedit će tradicionalni mimohod, polaganje vijenaca i paljenje svijeća za poginule pripadnike kod spomenika poginulim Bušićima te prigodno druženje.

Kopirati
Drag cursor here to close