Tomislavgrad

Predstavljena knjiga 'Bazilika i samostan u Duvnu' fra Ante Pranjića

Kultura / Flash | 08. 04. 2017. u 09:41 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Franjevačkoga muzeja Tomislavgrad, sinoć je u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije u toj općini upriličeno predstavljanje knjige "Bazilika i samostan u Duvnu", autora fra Ante Pranjića.

Uz autora, u predstavljanju su sudjelovali profesor povijesti s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru dr. sc. Ivica Šarac i profesor povijesti umjetnosti Mate Kelava.

U svom djelu, autor naglasak stavlja na povijesno-terminološki i kulturno-umjetnički prikaz bazilike, s konkretnim oživotvorenjem u arhitekturi i cjelovitosti duvanjske spomen-bazilike, ističući pritom nekadašnji značaj duvanjskog kraja u regionalnoj i europskoj povijesti.

Snaga povijesti i monumentalnosti Tomislavgrada jasno se oslikava, navodi autor, i u umjetničkoj vrijednosti same bazilike i njenih inkorporiranih umjetničkih djela.

Ovo vrijedno djelo na svojevrsni način predstavlja monografsko djelo bazilike u Tomislavgradu, ali i nastojanja njegovih žitelja za vjerskim, kulturnim i nacionalnim samoodređenjem te povijesnim potvrđenjem, rečeno je, uz ostalo, na promociji knjige.

(FENA) I.B.

Kopirati
Drag cursor here to close